خبرنگاران رشد 43 درصدی صادرات غیرنفتی

به گزارش راه ساری، تهران- خبرنگاران- صادرات کالا یکی از راهکارهای معرفی محصولات ایرانی به جهان است که با وجود تحریم های آمریکا دولت در سال گذشته با ایجاد امکانات برای صادرکنندگان رکورد وزنی صادرات غیر نفتی را بعد از 40 سال شکست. سال گذشته حجم صادرات به 134 میلیون تن رسید که در مقایسه با سال 92، رشدی 43 را نشان می دهد.

خبرنگاران رشد 43 درصدی صادرات غیرنفتی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرنگاران، صادرات کالاها و محصولات به کشورهای مختلف از مهمترین بازارهای ارز آوری در ایران و جهان محسوب می شود اما جمهوری اسلامی به دلیل برخی مسائل به واسطه تحریم در این زمینه همواره با مسائلی روبرو بوده است.

دولت دوازدهم اما تلاش بیشتری در راستای بهبود شرایط برای تجار و افزایش صادرات غیرنفتی داشته است و قراردادهای مختلفی برای هموار کردن راستا صادرکنندگان به امضا رسانده تا راه حل های کافی برای کاهش اثرات تحریم ها و تجارت با جهان داشته باشد که این را می توان با کمی بررسی در آمار سال آغاز دولت یازدهم و آخرین آمار تجارت در سال گذشته مشاهده کرد.

آمار مقایسه ای صادرات طی سال های 92 و 98

طبق آمارهای اعلام شده سازمان توسعه تجارت و گمرک ایران، سال 92 همزمان با نخستین سال فعالیت دولت یازدهم وزن صادرات غیرنفتی به 93.886 میلیون تن به ارزش 41.848 میلیارد دلار رسید و افزایش یک درصدی نسبت به سال قبل را تجربه کرد.

این ارقام در سال 98 به لحاظ وزنی با شکستن رکورد 40 سال گذشته به 134.331 میلیون تن رسید که ارزشی معادل 41.424 میلیارد دلار داشته است که مقایسه آمار صادرات در سال 92 و سال 98، در بخش صادرات رشد 43 درصدی در وزن و کاهش 14.1 درصدی در ارزش را نشان می دهد که البته نباید فراموش کرد که طی دولت دوازدهم و روی کار آمدن رییس جمهور جدید آمریکا فشار تحریم ها برای صادرات کالاهای ایرانی به جهان افزایش پیدا کرد و ایران نیز برای کاهش اثرات این شرایط جدید به دنبال راه حلها و راهبردهایی برای بهبود تجارت پرداخت.

بر همین اساس کاهش اندک ارزشی در سال گذشته با توجه به شکستن رکورد وزنی صادرات اتفاقی چشمگیر نیست، زیرا باید تمام شرایط موجود و سیاست های کلی جهان برای تجارت با ایران را در نظر گرفت.

دستیابی به سیاست کاهش واردات برای افزایش تولید داخل

از سوی دیگر واردات یکی از راه های رفع نیاز یک کشور محسوب می شود تا از این طریق کالاهایی که در داخل تولید نمی شود و در عین حال مورد استفاده و نیاز اولیه هستند وارد شده و در دسترس مردم قرار بگیرد و کمبودی در مصرف کالاهای اساسی وجود نداشته باشد.

البته دولت دوازدهم با توجه به توصیه های رهبر معظم انقلاب در جهت افزایش و بهبود تولید داخلی سیاست ممانعت از ورود بی رویه کالای یا دارای مشابه داخل را در پیش گرفت و فقط برای وارد کردن مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی مجوزهایی را صادر کرد تا شاهد رونق هر چه بیشتر تولید محصولات داخلی باشیم.

آمار واردات سال 92 عدد 33.684 هزار تن را نشان می دهد که ارزشی 49.709 میلیارد دلاری را تجربه کرده که این ارقام در سال 98 به 35.825 هزارتن به ارزش 44.092 میلیارد دلار رسیده است.

آمارهای صادرات و واردات طی هفت سال

بررسی مقایسه ای آمارهای واردات در سال مشخص شده نشان از کاهش 12 درصدی در دولت تدبیر و امید داشته و واردات از کالاهای مصرفی به واردات کالاهای سرمایه ای و واسطه ای تغییر محسوسی داشته است.

البته نباید فراموش کرد که در این میان تلاش هفت ساله ای با توجه به تغییر سیاست ها وجود داشته است که بر اساس آن در سال 1393 در پی تلاش های صادرکنندگان و ثبات اوضاع اقتصادی و سیاسی صادرات به رقم 50 میلیارد دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته خود نشان از رشد 21 درصدی ارزش و هفت درصدی در وزن داشت.

همچنین یک سال پیش از اجرای توافقنامه برجام در سال 94، صادرات با فرایندی کاهشی روبرو شد اما برخلاف آن در سال 95، پس از سرانجام مذاکرات با تسهیل روابط بانکی و گسترش روابط تجاری ایران با جهان، صادرات تولیدات غیر نفتی کشور از لحاظ ارزش چهار درصد و از لحاظ وزنی 38 درصد رشد را تجربه کرد و در سال 96 نیز ارزش و وزن کالاهای صادراتی ایران به ترتیب هفت درصد و 2 درصد افزایش داشت و بخش عمده واردات نیز کالاهای واسطه ای، سرمایه ای و مواد اولیه خطوط تولید بوده است.

سال 97 شاهد تغییراتی در توسعه تجارت ایران با جهان بودیم زیرا تحریم های ظالمانه آمریکا، ناممکن بودن ایجاد روابط بانکی و اجرا نشدن مفاد برجام توسط کشورهای 1+5 و پس از اصلاح نرخ پایه، صادرات کشور را با کاهش پنج درصدی در ارزش و 11 درصدی در وزن روبرو کرد و در کنار آن نیز واردات 21 درصد کاهش ارزشی و 17 درصد کاهش وزنی را رقم زد.

در تکمیل آمار تجارت ایران با جهان عباس خالقی تبار مدیر کل دفتر خدمات اطلاعات تجاری درباره آمار سال 99 که کمتر از شش ماه آن را پشت سر گذاشته ایم گفت: در ادامه مسائل ناشی از تحریم ها و اضافه شدن بیماری کرونا به آن که بسته شدن مرزهای کشور را در پی داشت شاهد کاهش صادرات بودیم که البته این فرایند درسطح جهانی قابل مشاهده بود به طوری که کشورهای پیشرو از لحاظ اقتصادی نیز به طور میانگین شاهد 20 درصد کاهش در صادرات خود بودند.

علت کاهش ارزش صادرات چیست؟

اصلاح نرخ های پایه صادراتی در گمرک که سال 97 صورت گرفت شرایطی را فراهم کرد تا ارزش صادرات در ارقام کمتر نشان داده شود در حالی که اگر این فرایند اجرایی نمی شد دولت می توانست رشد قابل توجهی را به عنوان آمار صادرات در سال گذشته عرضه کند.

در بخش توسعه تجارت بخشی هم مربوط به کالاهای ترانزیتی می شود که ارز آوری مختصری نیز برای کشور دارد به همین دلیل با توجه به تحریم های ظالمانه و سیاست فشار حداکثری آمریکا از حدود 12 میلیارد تن در سال 92 به بیش از 7.5 میلیارد تن در سال 98 رسیده است.

ایرانیرو: سفر به زیباترین شهرهای ایران، تبریز، مشهد، اصفهان، شیراز، یزد

منبع: ایرنا
انتشار: 11 شهریور 1400 بروزرسانی: 11 شهریور 1400 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 11519

به "خبرنگاران رشد 43 درصدی صادرات غیرنفتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران رشد 43 درصدی صادرات غیرنفتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید