واکسن ویروس کرونا دانشگاه آکسفورد؛ 5 نکته که باید بدانید

به گزارش راه ساری، بر اساس نتایجی که در ژورنال پزشکی لنست منتشر شده است، مراحل اولیه آزمایش های بالینیِ AZD1222، واکسنی که توسط AstraZeneca و دانشمندان در دانشگاه آکسفوردِ انگلستان توسعه پیدا کرده است، بدونِ آنکه عوارضی در بدنِ مشارکت کنندگان ایجاد کند، منجر به پاسخ های قویِ ایمنیِ در بدن آن ها شده است.

واکسن ویروس کرونا دانشگاه آکسفورد؛ 5 نکته که باید بدانید

آزمایش 3 واکسن کروناویروس تا به امروز نتایج نویدبخشی داشته و امید ها برای مبارزه با همه گیری کووید-19 را، که تا به امروز جانِ بیش از 600000 نفر را در سراسر جهان گرفته و اقتصاد ها در سراسر جهان را با فروپاشی روبرو کرده، افزایش داده است.

بر اساس نتایجی که در ژورنال پزشکی لنست منتشر شده است، مراحل اولیه آزمایش های بالینیِ AZD1222، واکسنی که توسط AstraZeneca و دانشمندان در دانشگاه آکسفوردِ انگلستان توسعه پیدا کرده است، بدونِ آنکه عوارضی در بدنِ مشارکت کنندگان ایجاد کند، منجر به پاسخ های قویِ ایمنیِ در بدن آن ها شده است.

واکسنِ آکسفورد فقط یکی از 150 واکسنی است که در سراسر جهان ساخته شده است، اما تا به امروز پیشرفته ترین واکسن است. شرکت آمریکایی داروسازیِ Pfizer و شرکتِ چینیِ CanSino Biologics نیز همزمان با آکسفورد اعلام کردند که واکسن های تولیدی آن ها نیز پاسخ های مثبتی را گزارش کرده است.

سازمان جهانی بهداشت گفته که هر کدام از واکسن ها که بادوام باشند باید در دسترس عموم قرار گیرند. در ادامه به 5 نکته درباره واکسن هایی که تا به امروز تولید شده است، اشاره می کنیم:

AZD1222 چیست؟

واکسنِ AZD1222 از یک ویروس سرماخوردگی معمولی تهیه شده که در شامپانزه ها پیدا می شود و یک ماده ژنتیکی به نام اسپایک گلیکوپروتئین که در ویروسِ کرونای جدید پیدا می شود، به آن اضافه کرده است.

این واکسن از ویروس اصلاح شده برای انتقال دستورالعمل های ژنتیکی به سلول ها استفاده می کند تا آن ها را وادار کند به ویروسِ جدیدِ کرونا که عامل ایجاد بیماری کووید-19 است، پاسخ های ایمنی نشان دهند.

در مجموع 1077 زن و مرد سالم و بزرگسال در گروه سنی بین 18 تا 55 سال و در 5 مرکز مختلف در انگلستان به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم بندی شدند و در دو مرحله 1 و 2 واکسنِ آزمایشی را دریافت کردند.

به شرکت کنندگان یک دوز واکسن زده شد و آن ها به مدت یکماه تحتِ نظر بودند. 28 روز بعد به 10 نفر از آن ها دوز دوم زده شد.

نتایج چه چیز را نشان دادند؟

در مرحله اول آزمایش، در بدنِ 91 درصد از شرکت کنندگان، 1 ماه بعد از دریافت دوز اول، و در بدنِ همه آن 10 شرکت کننده ای که دوز دوم را بعد از 28 روز دریافت کردند، یک آنتی بادی به نام آنتی بادیِ خنثی کننده فعال شد. این آنتی بادی ویروس را متوقف کرده و اجازه نمی دهد که سلول ها را آلوده کند. این اتفاقی بود که در آزمایشی مشابه در خوک ها نیز رخ داده بود.

چرا امسال زدن واکسن آنفولانزا ضرورت دارد

تمام فوت شدگان از بیماری کووید 19 به وضوح دچار لختگی خون بودند

جهش ویروس، پیروزیت واکسن کرونا را به خطر می اندازد؟

سطح آنتی بادی در بدنِ این افراد درست به اندازه سطح آنتی بادی در افرادی بود که بیماری کووید-19 را گرفته و نجات یافته بودند. این شاخصی مهم است که به پیروزیت بالای واکسن دلالت می کند.

محقق ارشد آکسفورد، سارا گیلبرت، می گوید این آزمایش نمی تواند مشخص کند که آیا یک یا دو دوز از واکسن برای تأمین ایمنی بدن ضروری است. این واکسن همچنین بدن را وادار کرد که سلول های T. تولید کند و به این ترتیب بخش دوم سیستم ایمنی را فعال کرد که کارشناسان باور دارند برای آنکه ایمنی در بدن پایدار بماند، ضروری است.

واکنش ها به واکسن چه بود؟

دانشمندان از پیروزیت های واکسن در مراحل اولیه تقدیر کردند، اما هشدار دادند که باید با احتیاط با این پیروزیت برخورد کرد، زیرا تولید واکسنی که واقعاً مؤثر باشد تا نیمه های سال آینده میلادی طول خواهد کشید.

آندرو پولارد، محقق ارشد مطالعه آکسفورد، گفت: آن ها به نقطه عطفی مهم در تلاش های ضد-کروناویروسی دست پیدا کرده اند، اما اضافه کرد محققان اکنون به سرعت مشغول بررسی میزان پیروزیت واکسن در جمعیت های بزرگ هستند.

مِنِ پانگالوس، محقق ارشد در AstraZeneca، در بیانیه ای گفت: داده های روز دوشنبه اعتماد به نفس ما را نسبت به کارآمدی واکسن بالا برد و به ما اجاز داد که برنامه های خودمان را برای تولید واکسنی که بتواند در مقیاس بزرگ عمل کند و همه جهان به طور مساوی بتوانند به آن دسترسی داشته باشند، ادامه دهیم.

مایک رایان، رئیس فوریت ها در سازمان بهداشت جهانی، از این خبر خوب تمجید کرد، اما هشداد داد هنوز راه زیادی برای پیمودن هست.

نخست وزیر بریتانیا بوریس جانسون، که دولتش به تأمین بودجه این پروژه کمک کرده است، این دستاورد را خبری بسیار مثبت توصیف کرد.

مرحله بعدی چیست؟

یک واکسن برای آنکه برای تولید انبوه و توزیع جهانی مجوز دریافت کند باید 3 و گاهی اواقات 4 مرحله از آزمایش های بالینی روی انسان را سپری کند. ایجادِ واکنشِ ایمنی نخستین مرحله از توسعه واکسن است.

مرحله سوم آزمایش که اکنون در انگلستان، آفریقای جنوبی و برزیل در حال انجام است، مرحله ایست که دانشمندان در آن به دنبال دستیابی به دوز بهینه و یافتن پاسخ به این پرسش هستند که افراد واکسینه شده در روبرو با ویروسِ کرونا تا چه اندازه ایمنی دارند. مراحل آخر آزمایش واکسن در آمریکا که شیوع در آن گسترده است به زودی آغاز می شود.

گیلبرت از دانشگاه آکسفورد می گوید: هنوز راهی طولانی در پیش است.

ما هنوز نیاز داریم بدانیم که واکسن در بدنِ افراد سالمند که خطر ابتلا به بیماری در آن ها بسیار بیشتر از افرادی است که در این آزمایش ها شرکت کردند، چگونه عمل خواهد کرد؛ بنابراین این موضوع تحقیقات بعدی است و تحقیقات بیشتری به زودی منتشر خواهد شد.

وفا الصدر، استاد شیوع شناسی و پزشکی در دانشگاه کلمبیا، به خبرگزاری الجزیره، گفت: 6 ماه زمان ضروری است تا مشخص شود این واکسن برای تولید انبوه مناسب است یا نه.

شرکت AstraZeneca با دولت ها در سراسر جهان قرار داد بسته تا به محض آنکه پیروزیت واکسن تأیید شد، واکسن آن ها را تأمین کند. این شرکت قرار داد بسته تا 2 میلیارد دوز واکسن تولید کند که 300 میلیون دوز آن برای آمریکا کنار گذاشته شده است.

چه واکسن های دیگری در حال توسعه هستند؟

بیش از 150 واکسن دیگر در سراسر جهان در حال تولید است. داده های جدیدی که به تازگی منتشر شده است نشان می دهد یکی دیگر از واکسن های بالقوه که با همکاری شرکت CanSino Biologics و مرکز تحقیقات چین تولید شده ایمن است و در تقریباً 508 داوطلب که بین 18 تا 83 سال سن داشتند و یک دوز از آن را دریافت کردند واکنش های ایمنی ایجاد کرده است.

در حدود 77 درصد از داوطلبان علائمی مانند تب، خستگی، سردرد یا درد در مفاصل را تجربه کردند، اما عوارض جانبی جدی گزارش نشده است.

نتایج تحقیق کوچکتری که در آلمان اجرا شده است نشان می دهد که یک نوع متفاوت از واکسن که از اسید ریبونوکلئید - یک پیغام بر شیمیایی که حاوی دستورالعمل هایی برای ساخت پروتئین هاست - استفاده می کند. این واکسن توسط شرکت Biotech & Pfizer تولید شده است.

در مطالعه ای که روی 60 بزرگسال سالم انجام شد، واکسن در بدن افرادی که دو دوز از واکسن را دریافت کرده بودند آنتی بادی های خنثی کننده تولید کرد که درست همراستای نتایجی بود که یک تحقیق پیشین در آمریکا به آن دست یافت. این تحقیق هنوز داوری نشده است.

سرعت تولید واکسن در سراسر جهان بی سابقه است، با این حال کارشناسان هشدار داده اند تولید دوز کافیِ از واکسن های پیروز ممکن است به اندازه یافتن فرمولی مؤثر سخت باشد.

منبع: Aljazeera

ترجمه: سایت خبرنگاران

زرین گراف: زرین گراف: عصر طلایی گرافیک

منبع: فرادید
انتشار: 1 شهریور 1400 بروزرسانی: 1 شهریور 1400 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 10656

به "واکسن ویروس کرونا دانشگاه آکسفورد؛ 5 نکته که باید بدانید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "واکسن ویروس کرونا دانشگاه آکسفورد؛ 5 نکته که باید بدانید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید