ضعف در خودآگاهی زمینه ساز بروز آسیب های روانی و اجتماعی
به گزارش راه ساری، خبرنگاران/خراسان شمالی رئیس اداره مشاوره دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: کسب مهارت خودآگاهی یکی از فاکتورهای مهم در پیشگیری از آسیب های روانی و اجتماعی است.

علیرضا نیکزاد با بیان اینکه یکی از مهم ترین عواملی که به انسان یاری می نماید زندگی خوب و موفقی داشته باشد، خودشناسی است، اظهار کرد: این مهارت به فرد یاری می نماید تا بتواند شناخت بیشتری نسبت به خود، خصوصیات، نیازها، خواسته ها، اهداف و نقاط ضعف و قوت، احساسات، ارزش و هویت خود داشته باشد.
وی اعلام نمود: مطالعات نشان می دهد که ضعف در خودمطلعی با بسیاری از بیماری ها و آسیب های روانی و اجتماعی همراه است.
نیکزاد از جمله مسائل روانی- اجتماعی مرتبط با خودمطلعی ضعیف را افسردگی، اضطراب، احساس حقارت، اعتماد به نفس پایین، مسائل ارتباطی، احساس تنهایی، سوء مصرف مواد مخدر، فرار و ... مطرح نمود و یادآور شد: کسب مهارت خودمطلعی برای پیشگیری از انواع مسائل فوق بسیار مهم است.
وی یکی از مؤلفه های مهم خودمطلعی را عزت نفس مطرح نمود و گفت: عزت نفس چیزی نیست که مانند یک مهارت آموخته گردد بلکه عزت نفس پیامد مجموعه ای از عوامل فردی، اجتماعی و خانوادگی است.
این مشاور اضافه نمود: عزت نفس به احساس ارزشمندی مشخص اشاره دارد که تحت تأثیر عوامل مهمی همچون عملکرد، موفقیت ها، توانایی ها، ظاهر شخصی و مقاومت های افراد بروز می نماید.
رئیس اداره مشاوره دانشگاه مهارت های خودمطلعی را شامل مهارت خود ارزیابی، مهارت شناسایی نقاط قوت و ضعف خود، مهارت های تفکر مثبت و مهارت های ایجاد خود انگاره مطرح نمود.
نیکزاد یادآور شد: ویژگی های افرادی که خود را می شناسند عبارت است از اینکه این افراد خصوصیات مثبت، توانایی، استعداد ها و خصوصیات منفی و نقاط ضعف خود را می شناسند، می پذیرند و در جهت اصلاح آن ها کوشش می نمایند.
وی با بیان این که افرادی که مهارت خودمطلعی را می دانند، موفقیت ها و شکست های خود را شناخته، به موفقیت هایشان افتخار و از شکست هایشان درس می گیرند، ادامه داد: این افراد به خود و دیگران احترام می گذارند و برای رسیدن به اهداف خود کوشش می نمایند.
نیکزاد مؤلفه های خودمطلعی را شامل شناخت احساسات و خود پنداره، عزت نفس و احساس ارزشمندی و هویت و هویت یابی دانست.
وی با اشاره به اینکه از نیازهای خود مطلع شوید و از راستا های سالم، به برطرف نیازهای خود بپردازید، اظهار کرد: با شناخت نیازهای خود افراد می توانند راه و روش بهتری برای مقابله با نیازهای خود بیابند.
وی همچنین توصیه کرد: افراد جامعه به ویژه جوانان و دانشجویان اهداف واقع بینانه ای برای زندگی خود مشخص نمایند و از دنبال کردن اهداف بسیار ایده آل، تخیلی و کمال گرایانه دوری گزینند.
نیکزاد گفت: تنظیم اهداف غیر واقع بینانه باعث بزهکاری، ناکامی، خشم و خشنوت، خودکشی، بی بند و باری و نظایر آن می گردد.
منبع: خبرگزاری ایسنابالی: سفر به جزیره ای شگفت انگیز در اندونزی