لیبی، جزئیات توافق آتش بس فراگیر؛ استقبال روسیه و اروپا و تردیدافکنی اردوغان
به گزارش راه ساری، امضای توافقنامه آتش بس میان دو طرف اصلی درگیری یعنی دولت الوفاق طرابلس و شبه نظامیان تحت فرماندهی خلیفه حفتر در مقر سازمان ملل در ژنو تحت نظارت این سازمان با استقبال اتحادیه اروپا و روسیه و البته تردیدافکنی صریح ترکیه درباره موفقیت آن روبرو شده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرنگاران به نقل از شبکه الجزیره، خانم استفانی ویلیامز کننده سازمان ملل متحد در امور لیبی تاکید کرد که دو هیئت کمیته مشترک نظامی(هیئت وابسته به دولت الوفاق طرابلس و هیئت وابسته به خلیفه حفتر) به توافق فراگیری برای آتش بس دست پیدا کرده اند.
جدیدترین خبرها و تحلیل های ایران و جهان را در کانال تلگرامی خبرنگاران بخوانید. (کلیک کنید)
ویلیامز گفت از پایبندی طرف های کمیته نظامی مشترک در دستیابی به توافق برای فراهم کردن آینده بهتری برای لیبی قدردانی می کنم.
جدیدترین خبرها و تحلیل های ایران و جهان را در کانال اینستاگرامی خبرنگاران بخوانید. (کلیک کنید)
کننده سازمان ملل در امور لیبی شرح داد توافق فراگیر و دائمی که امضا شده است، فورا وارد مرحله اجرایی می شود.
سرنوشت مزدوران خارجی
وی اضافه نمود : یکی از محورهای این توافق به دست آمده، توافق بر سر خروج تمام مزدوران از خاک لیبی در مدت حداکثر سه ماه است.
به گفته کننده سازمان ملل در امور لیبی، کمیته مشترک(متشکل از دو طرف اصلی درگیر در لیبی)، این توافق تا زمان تشکیل دولت وفاق جدید، وارد فاز اجرایی می شود.
ویلیامز گفت کمیته مشترک همچنین درباره تشیکل نیروی نظامی مشترک که تابع اتاق عملیات یکپارچه و واحدی باشد، به توافق دست یافت، این توافق بر مشخص شدن گروه های مسلح و ادغام آنها در نهادهای دولتی لیبی تصریح می کند.
طرف های لیبیایی بر تعهد و پایبندی خود به بازگشایی تمام راهها در لیبی و مبارزه با گفتمان نفرت پراکنی و همچنین پایبندی به مبادله اسیران تاکید می کنند.
به گفته ویلیامز، پرواز هواپیماها میان طرابلس و بنغازی از امروز ازسرگرفته شده است.
وی اضافه نمود دو طرف(دولت وفاق و شبه نظامیان حفتر) خواهان ارائه این توافق به شورای امنیت شدند تا بر اساس آن قطعنامه الزام آوری تصویب شود که همه طرف ها بر اساس آن به آتش بس دائمی پایبند باشند.
کننده سازمان ملل ادامه داد کمیته های فرعی هم مسئله عقب نشینی جنگجویان لیبیایی از تمام جبهه ها و اخراج مزدوران بیگانه را بررسی خواهند کرد.
به گفته ویلیامز، اعضای کمیته مشترک 5+5(متشکل از دولت وفاق و شبه نظامیان خلیفه حفتر) متعهد شدند با همکاری یکدیگر برای رسیدن به توافقی که مورد رضایت ملت لیبی باشد، گام بردارند.
وی اضافه نمود نشست های آینده کمیته 5+5 برای بررسی یکپارچه سازی نهادهای نظامی لیبی برگزار خواهد شد.
کننده سازمان ملل در امور لیبی گفت جامعه بین المللی باید به نقش خود در حمایت از توافق جدید عمل کند و ما از کشورهای همسایه لیبی به خاطر حمایت از این توافق قدردانی می کنیم.
ویلیامز اضافه نمود جامعه بی المللی باید به نقش خود در حمایت از توافق عمل کرده و به ممنوعیت ارسال سلاح احترام بگذارد، زیرا ورود به مذاکرات سیاسی با ادامه درگیری سخت است.
وی ادامه داد : مسائل اقتصادی و اقتصادی و اداره درآمدهای نفتی به شکل عمیقی بررسی شده است و مسائل اقتصادی هم همگام با مسائل سیاسی بررسی خواهد شد.
کننده سازمان ملل در امور لیبی گفت طرف های لیبیایی درباره عقب نشینی نظامی از سرت و الجفره و تمام جبهه ها به توافق دست یافتند.
به گفته وی، رایزنی های سیاسی میان طرف های لیبیایی به زودی ازسرگرفته خواهد شد.
ویلیامز در ادامه گفت طرف های لیبیایی همچنین درباره اجرایی شدن فوری توافق آتش بس به توافق دست یافتند.
وی اضافه نمود مبادله اسیران هم بخش مهمی از تدابیر اعتمادساز است و ما از ادامه این تلاشها حمایت خواهیم کرد.
ویلیامز گفت ما بر اهمیت اصل عقب نشینی مزدوران و جنگجویان بیگانه از لیبی از همان ابتدای مذاکرات تاکید کردیم، همه دست اندرکاران باید به آنچه لیبیایی ها می خواهند گوش فرا دهند و عمل کنند.
وی اضافه نمود شورای امنیت با قاطعیت از توافق طرف های لیبیایی حمایت می کند و هر کسی که در برابر آن مانع تراشی کند، تحریم خواهد کرد.
ویلیامز گفت خواهان حمایت جامعه بین المللی و شرکت کنندگان در کنفرانس برلین و کشورهای همسایه از توافق لیبی هستم.
وی خاطر نشان کرد همه باید به حاکمیت لیبی احترام گذاشته و از این کشور برای تسویه حساب استفاده نکنند. باید به اراده لیبیایی ها احترام گذاشت و همه مزدوران و جنگجویان بیگانه را خارج کرد.
کننده سازمان ملل در ادامه گفت لیبیایی ها خواهان انتخابات آزاد و سالم هستند و باید به تفاهماتی درباره قانون اساسی دست یافت.
ویلیامز همچنین گفت نشانه های خوبی وجود دارد مبنی براینکه تاسیسات نفتی لانوف و السدره برای ازسرگیری تولید نفت در مدت کوتاهی آماده خواهند شد.
تردیدافکنی اردوغان درباره توافق آتش بس لیبی؛ روسیه استقابل کرد
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه هم در واکنش به این توافق گفت توافق آتش بس در لیبی میان مسئولان بلندپایه به دست نیامده و مورد اعتماد نیست و من درباره اجرای آن تردید دارم.
اردوغان که در درگیری های لیبی در کنار دولت وفاق طرابلس قرار گرفته و شبه نظامیان حفتر هم مورد حمایت امارات، عربستان و روسیه قرار دارند، اضافه نمود زمان به تنهایی به ما نشان خواهد داد که آیا توافقنامه آتش بس در لیبی اجرا خواهد شد یا خیر، ما نمی دانیم که آیا مزدورانی همچون واگنر از لیبی طی سه ماه عقب نشینی خواهند کرد یا خیر.
روسیه از توافق آتش بس در لیبی استقبال کرد. کاردار سفارت روسیه در لیبی اعلام کرد مسکو از دستیابی طرف های لیبیایی به توافق آتش بس استقبال می کند.
از سوی دیگر سرلشکر احمد ابوشحمه رئیس هیئت ارتش لیبی در دولت وفاق ملی در مذاکرات کمیته نظامی مشترک5+5 در ژنو گفت این توافق به عامل اساسی برای خاتمه خونریزی در داخل لیبی، توقف نزاع مسلحانه و عاملی برای امنیت و ثبات در تمام خاک لیبی تبدیل خواهد شد.
محمد عبدالناصر رئیس شورای عالی دولت لیبی گفت ما قطعا از هر تلاشی برای رسیدن به آتش بس دائمی که تضمین کند متجاوزان دیگر به شهرهای لیبی حمله نکنند، حمایت می کنیم.
این در حالی است که اتحادیه اروپا از دستیابی طرف های درگیر در لیبی به توافق آتش بس استقبال کرده است.
پیتر استانو سخنگوی امور سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت توافق آتش بس به شکل اساسی برای ازسرگیری گفتگوهای سیاسی است و بسیار مهم است که این توافق اجرا شود.
توافق آتش بس اعتراف حفتر به شکست
در این زمینه عبدالله الکبیر تحلیلگر سیاسی به پایگاه خبری عربی 21 گفت شکی نیست که امضای توافق نهایی آتش بس یک لحظه مهم در بحران لیبی به شمار می رود و سنگ بنای اساسی مستحکمی را برای گفتگوهای سیاسی قرار خواهد داد که قرار است در ماه آینده میلادی در تونس برگزار شود.
وی اضافه نمود گامهای آینده مربوط به تخلیه شهرهای سرت و الجفره از پدیده ها و فعالیت های مسلحانه و اخراج مزدوران است که البته این کار سختتر از توافق آتش بس نیست.
این تحلیلگر درباره میزان پایبندی ژنرال حفتر به توافق آتش بس گفت معتقدم حفتر با پذیرش توقف جنگ همانند کسی است که سم را می نوشد، زیرا با این کار عملا به شکست و خاتمه پروژه اش برای حکومت اجباری و از روی زور بر کشور اعتراف کرده است.
مذاکرات طرفهای درگیر در ژنو از دوشنبه آغاز شد و تا 24 اکتبر(فردا شنبه) ادامه می یابد و دفتر کنندگی سازمان ملل امیدوار است هیئت های دو طرف درگیر به حل تمام مسائل موجود دست یابند.
از بیست و یکم آگوست گذشته آتش بس در لیبی حاکم شده، ولی ارتش لیبی در طرابلس اعلام کرده است شبه نظامیان خلیفه حفتر بارها آتش بس را نقض کرده اند.
سوم فوریه گذشته بود که اولین دور نشست های کمیته نظامی مشترک در ژنو شامل پنج عضو دولت قانونی لیبی در طرابلس و پنج عضو از طرف شبه نظامیان حفتر آغاز شد، دور دوم این مذاکرات در هجدهم همان ماه و سومین دور هم در مارس گذشته برگزار گشت.
منبع: خبرگزاری تسنیممجله ابوذریون: مجله خبری و تحلیلی
مجله عکس: آشنایی با هنر عکاسی و تصویربرداری