بررسی کاربرد خاتمه نامه های دانشجویی ، تغییر در نظام آموزشی از اوجب واجبات است
به گزارش راه ساری، علوم موجود در نظام آموزشی نواقصی دارد که موجب کاهش کاربردی بودن خاتمه نامه های دانشجویان در مقطع تحصیلات تکمیلی می شود.

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرنگاران، انتها نامه، لفظی که برای بسیاری از دانشجویان جز اضطراب چیزی را در پی ندارد. سالیان سال است که دانشجویان برای اتمام دوره تحصیلات تکمیلی موظف به ارائه متنی چند صفحه ای در باب موضوعات مختلف علمی و صنعتی هستند که به فراخور رشته تحصیلی و متنوع بودن حوزه های آن از یکدیگر متمایز می شوند.
هدف از انتها نامه نویسی را همواره بررسی مسائل علمی و تحقیق در باب آن ها خوانده اند به طوری که دانشجو با توجه به دغدغه ذهنی، موضوع پروپوزال خود را را انتخاب می کند و در پی آن به تحقیق می پردازد.
حال قصد داریم در این گزارش با توجه به بحث کاربردی بودن تحقیقات علمی دانشجویان، به بحث کاربردی بودن انتها نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی در باب فعالیت های پژوهشی بپردازیم. به همین منظور به گفتگو با رضا زنگنه مطلق معاون پژوهشی دانشگاه فنی حرفه ای، محمد علی کریمی معاون پژوهشی دانشگاه پیام نور ومهدی غیاثوند استادیار فلسفه دانشگاه خوارزمی پرداختیم.
محمد علی کریمی معاون پژوهشی دانشگاه پیام نور با بیان اینکه دانشگاه پیام نور از انتها نامه های کاربردی دانشجویان حمایت ویژه ای می کند؛ گفت: دانشگاه پیام نور در راستای نیل به این هدف تمام امکانات موجود دانشگاه را در اختیار دانشجویان قرار می دهد.
معاون پژوهشی دانشگاه پیام نور ادامه داد: به این منظور سامانه تاپ در وزارت صنعت، معدن، تجارت راه اندازی شد و به ارائه انواع مسائل صنعت در قالب طرح های تحقیقاتی و فرصت های مطالعاتی پرداخت.
وی با بیان اینکه کاربردی بودن انتها نامه ها با توجه به رشته ها متفاوت است؛ اظهار کرد: دانشگاه پیام نور خوشبختانه در سال های گذشته روند رو به رشدی را پشت سرگذاشته و بیش از 30 درصد انتها نامه های خود را کاربردی کرده است.
کریمی ادامه داد: فعال ترشدن بخش ارتباط با صنعت وزارت علوم، دانشگاه ها، شرکت های دانش بنیان و همچنین آگاهی دانشجویان از اینکه برای تضمین آینده شغلی خود باید انتها نامه های خود را با توجه به مسائل روز جامعه تنظیم کنند، موجب می شود تا انتها نامه ها روز به روز به سمت کاربردی تر شدن و حل مسائل جامعه حرکت کنند.
معاون پژوهشی دانشگاه پیام نور با بیان اینکه دانشگاه برای حمایت از انتها نامه های دانشجویی بودجه زیادی را در دست ندارد؛ شرح داد: توان تامین این بودجه بیشتر از سوی مراکز خارج از دانشگاه است. از آن جایی که آن ها اشتیاق بیشتری برای اجرا سازی انتها نامه ها دارند عموما بودجه آن را هم تامین می کنند.
همچنین رضا زنگنه مطلق، معاون پژوهشی دانشگاه فنی حرفه ای در این باره گفت: اکثر انتها نامه های دانشجویان دانشگاه فنی حرفه ای به دلیل این که پایه آموزشی مهارتی دارند؛ جنبه عملی پیدا می کنند.
زنگنه مطلق با بیان اینکه انتها نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فنی و حرفه ای به صورت پروژه های ساخت ارئه می شوند؛ اظهار کرد: پروژه های ساخت غالبا در صنعت اکتیو هستند به طوری که نیاز صنعت را رفع می کنند.
معاون پژوهشی دانشگاه فنی حرفه ای شرح داد: خوشبختانه دانشجویان دانشگاه فنی حرفه ای به راحتی وارد بازار کار می شوند که از دلایل عمده آن می توانیم به نوع آموزش دانشگاه با توجه به نیاز صنعت اشاره کنیم.
وی ادامه داد: دانشجویان دانشگاه فنی حرفه ای برخلاف دانشجویان سایر دانشگا ها به جای این که سودای خروج از کشور را داشته باشند به دنبال ورود به بازار کارهستند.
مطلق با بیان اینکه دستگاه های زیادی باید دست به دست هم دهند تا امکان کاربردی شدن انتها نامه های دانشجویان سراسر کشور فراهم شود؛ افزود: اگر یک حلقه از این زنجیره کار خود را به درستی انجام ندهد مسلما به هدف مورد نظر نخواهیم رسید. در حقیقت متولی این موضوع تنها دانشگاه نیست بلکه میبایست بسیاری از مراکز برای تحقق این هدف تلاش کنند.
مباحث موجود در باب کاربرد انتها نامه های دانشجویان تحصیلات تکمیلی در رشته های علوم مهندسی و نظری ما را بر آن داشت تا به مصاحبه با مهدی غیاثوند استادیار فلسفه دانشگاه خوارزمی بپردازیم.
استادیار فلسفه دانشگاه خوارزمی با بیان اینکه کاربرد علوم از یک دیگر متمایز است؛ گفت: با یک ملاک مشخص می توان دانش ها را به سه دسته علوم پایه، کاربردی و تکنولوژی تقسیم کرد با توجه به این تقسیم بندی کاربرد هر یک نیز از دیگری متفاوت خواهد بود.
وی با بیان اینکه تکنولوژی به معنای شناخت تکنیک ها است و از این نظر نقش علم را ایفا می کند؛ شرح داد: رشته های مهندسی اساسا به شناخت تکنیک ها می پردازند این شناخت باید به ساخت تجهیزات منجر شود. زمانی که دانشجو در زیر شاخه های مهندسی تحصیل می کند هدفش از ابتدا مشخص شده است به عنوان نمونه دانشجوی مهندسی پزشکی در دوران تحصیل به یادگیری مهارت های لازم برای ساخت تجهیزات پزشکی می پردازد به همین دلیل می توان گفت که کاربردی بودن از اجزاری اصلی تکنولوژی محسوب می شود.
غیاثوند با اشاره به اینکه مهارت های مورد نیاز از طریق دانش هایی به دست می آید که بشر ایجاد کرده است؛ اظهار کرد: به عنوان مثال نجار برای ساخت تجهیزات ازمجموعه دانش های تجربی استفاده می کند، اما هرگز نمی توان او را دانشمند دانست. بلکه او تکنیک شناس است. درحقیقت شما وارد این دسته از رشته ها خواهید شد تا تکنیک ساخت تجهیزت را بیاموزید؛ بنابراین اگر تکنولوژی کاربردی نباشد با تناقض درونی روبه خواهد بود.
وی ادامه داد: دانشجویان در دانشگا ها عموما زمینه های حیاطی تکنولوژی را می آموزند. این شرایط لازم، اما کافی نیست. یعنی دانشجو قبل از ورود باید بداند تکنولوژی که می آموزد به چه کار خواهد آمد و به ساخت چه چیزی منجر می شود.
استادیار دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: با توجه به اینکه تکنولوژی علمی است که از ذاتیات آن می توان به کاربردی بودن آن اشاره کنیم اگر در این راستا انتها نامه ای ارائه داد شود که کاربردی نباشد لزوما به این معناست که انتها نامه ارائه داده شده کیفیت خوبی را نداشته است.
غیاثوند با بیان اینکه انتها نامه ها باید ساخت محور باشند؛ شرح داد: مجامع دیگردر صورتی به دانشجویان تحصیلات تکمیلی خدمات تحصیلی رایگان ارائه می دهند که انتها نامه آن ها توسط کارخانه یا مرکزصنعتی خریداری شده باشد. با این رویکرد انتها نامه های دانشجویی از ابتدای کار با موضوع کاربردی بودن نوشته خواهند شد ودر جهت رفع نیاز جامعه حرکت می کنند.
وی با بیان اینکه علوم کاربردی علومی متفاوت از علوم تکنولوژی هستند؛ افزود: موضوع انتها نامه های علوم کاربردی همچون ریاضیات فیزیک، فلسفه برخلاف تکنولوژی می تواند گسترش مرز های دانش باشد در حقیقت کاربرد این علوم متفاوت از علوم مهندسی است. به طوری که در سرتا سر آن به شناخت جهان خواهند پرداخت.
غیاثوند در انتها گفت: علومی که در دانشگاه ها تدریس می شود به جد ضروری هستند، اما کافی نیستند بنابراین کاربردی نخواهند بود باید شرایطی ایجاد شود تا با توجه به کاربرد هر رشته حمایت های لازم از آن صورت گیرد.
منبع: خبرگزاری دانشجومجله سرگرمی: مجله سرگرمی، تفریحی و گردشگری