برفک دهان نوزاد را باید جدی بگیریم؟ درمان آن چیست؟

به گزارش راه ساری، برفک دهان نوزاد یکی از عفونت های شایع مخمر در دهان است که به شکل لکه های سفید روی زبان و اطراف دهان نوزاد خود را نشان می دهد و باعث می گردد مکیدن و خوردن شیر برایش آزاردهنده باشد. اما خوشبختانه این نوع عفونت به راحتی با مراقبت های خانگی هم قابل درمان است.

برفک دهان نوزاد را باید جدی بگیریم؟ درمان آن چیست؟

در این مطلب می خوانید:

برفک دهان نوزاد چیست؟

علت ایجاد برفک در دهان نوزاد چیست؟

برفک دهان نوزاد در چه دوره ای بیشتر اتفاق می افتد؟

روش تشخیص ابتدایی برفک دهان چیست؟

آیا برفک دهان نوزاد مسری است؟

روش درمان برفک دهان نوزاد چیست؟

آیا برفک دهان نوزاد قایب پیشگری است؟

آیا با ایجاد برفک دهان نوزاد باید شیردهی را قطع کرد؟

برفک دهان نوزاد چیست؟

بطور کلی این عارضه، یک عارضه متداول و رایج بین نوزادان است و معمولا بدون خطر و قابل درمان است. برفک دهان نوعی مخمر است که معمولا به شکل لکه های سفید یا زرد رنگ به شکل نامنظم و در برخی مواقع به شکل زخم خود را نشان می دهد. این بیماری لثه ها، زبان، کناره های دهان در دو طرف و سقف دهان را مبتلا می نماید.

برفک توسط مخمر یا قارچی به نام کاندیدا آلبیکنس ایجاد می گردد. با اینکه از نظر پزشکی این عفونت، یک عفونت ساده و خفیف است اما برای نوزاد ناراحت نماینده و حتی دردناک است. البته در برخی مواقع خاص نیز ممکن است این عفونت خود را به شکل بثورات در قسمت تناسلی نوزاد هم خود را نشان دهد که به آن بثورات پوشک مخمر نیز گفته می گردد.

علت ایجاد برفک در دهان نوزاد چیست؟

با اینکه این نوع عفونت قارچی به شکل برفک دهان در دهان نوزادتان خود را نشان می دهد، منشا آن می تواند از مادر آغاز شده باشد. اگر مادر در واژن خود به هنگام تولد نوزاد دچار یک نوع عفونت مخمری بوده باشد، به دلیل مسری بودن این عفونت، نوزاد در هنگام عبور از کانال زایمان دچار این عفونت می گردد.

کاندیدا آلبیکنس یک میکرو ارگانیسم است که به طور معمول در دهان یا در واژن خود را نشان می دهد. در صورت بروز این بیماری در خودتان، قبل از زایمان باید حتما تحت نظر پزشک آغاز به مصرف آنتی بیوتیک کنید. زیرا تغییرات هورمونی که در طول دوره بارداری ایجاد می گردد می تواند باعث افزایش رشد کاندیدا آلبیکنس گردد و در نتیجه عفونت را شدیدتر و انتقالش را راحت تر کند.

نکته مهم دیگری که باید در حین درمان این عفونت به شدت به آن توجه کنید، خشک کردن سینه به طور کامل با یک دستمال یک بار مصرف بعد از هربار شیردهی است. اگر این کار را انجام ندهید، مخمر کاندیدا آلبیکنس رشد نموده و عفونت را افزایش می دهد.

همچنین بهتر است تا زمانی که دهان نوزاد شما به طور کامل درمان نشده است از پستانک ها یا بطری های شیر برای تغذیه یا نوشاندن آب به نوزاد استفاده نگردد و این کار را با قاشق انجام دهید. زیرا این بطری ها باعث فراوری بزاق بیش از حد شده و افزایش رطوبت قسمت داخلی دهان نوزاد بهترین محیط برای رشد بیشتر این مخمرها است.

برفک دهان نوزاد در چه دوره ای بیشتر اتفاق می افتد؟

به دلیل اینکه این عفونت هنگام تولد در کانال زایمان به نوزاد انتقال پیدا می نماید، بیشترا برفک دهان در نوزادان زیر 2 ماه متداول است. البته ممکن است در دوران بعد از دو ماهگی نیز برای نوزاد اتفاق بیافتد.

روش تشخیص ابتدایی برفک دهان چیست؟

شما به راحتی با نگاه کردن می توانید ایجاد برفک را در دهان نوزاد خود تشخیص دهید. همچنین زمانی که نوزادتان شیر می خورد پس از پایین رفتن شیر لکه های ریز سفیدرنگی روی زبانش باقی می ماند که از نشانه های اولیه برفک دهان است. اگر طی یک ساعت بعد از خوردن شیر، این لکه ها به خودی خود رفع شدند، جای هیچ نگرانی وجود ندارد و به دلیل خوردن شیر این سفیدی ها ایجاد شده است و برفکی وجود ندارد.

اما برای اینکه مطمئن شوید که لکه های ایجاد شده روی زبان نوزادتان به دلیل خوردن شیر است یا دچار برفک شده است، می توانید به آرامی زبان کودک خود را با یک گاز استریل یا دستان تمیز و استریل شده پاک کنید. اگر بعد از پاک کردن رنگ زبان به حالت عادی برگردد و اثری از لکه های سفیدرنگ نباشد، احتیاج به درمان وجود ندارد. اما در صورتی که لکه ها با پاک کردن به راحتی از بین نروند و یا حالت التهابی و قرمز بعد از پاک کردن مشاهده کنید، به احتمال قوی نوزادتان دچار برفک شده است و باید به پزشک متخصص اطفال خود مراجعه کنید تا تحت درمان قرار بگیرد.

آیا برفک دهان نوزاد مسری است؟

اگر شما از دسته افرادی هستید که خودتان به فرزندتان شیر می دهید، احتمالا فرزندتان تنها فردی نخواهد بود که دچار این عفونت شده و به احتمال زیاد در طول شیردهی شما نیز به این عفونت مبتلا خواهید شد. همچنین اگر فرزندتان پرستار داشته باشد در صورت دست زدن به بطری های شیر نوزاد پس از تغذیه، او نیز می تواند دچار این عفونت گردد.

در مادران شیرده علائم دریافت عفونت کاندیدا آلبیکنس از نوزاد بصورت برآمدگی نوک پستان همراه با سوزش و التهاب، به همراه ظاهری صورتی رنگ، براق، خارش دار و پوسته پوسته شده خود را نشان می دهد. همچنین ممکن است در هنگام شیر دادن یا بعد از آن درد شدیدی به حالت تیر کشیدن را در سینه خود احساس کنید.

روش درمان برفک دهان نوزاد چیست؟

به دلیل مسری بودن این بیماری و انتقال راحت آن بهتر است شما و نوزادتان به طور همزمان تحت درمان قرار بگیرید. در بیشتر مواقع پزشک متخصص اطفال برای کودک شما یک داروی ضد قارچی مانند نیاستاتین تجویز می نماید که باید به مدت ده روز بصورت موضعی در لبه های داخلی دهان و زبان استفاده گردد. اگر پزشک اطفال شما این دارو را برایتان تجویز کرد، باید در مصرف درست آن دقت نموده و طوری آن را بهره ببرید که دارو روی تمام قسمت های دارای لکه های سفید را بگیرد.

در حالت شدیدتر ممکن است پزشک شما دارویی به نام فلوکونازول با نام تجاری دیفلوکان را برای نوزاد شما تجویز کند که یک داروی خوراکی است و باید با قطره چکان به نوزادتان داده گردد. پزشک متخصص برای نوزادانی هم که درگیر این عفونت در قسمت تناسلی خود به شکل بثورات هستند، داروهای ضد قارچی موضعی و مخصوص این بیماری تجویز می نماید.

اگر سینه شما نیز دچار برفک شده باشد، پزشک برای شما هم یک کرم موضعی ضد قارچ تجویز نموده تا با استفاده آن در یک دوره درمانی عفونت ایجاد شده را از بین ببرید.

بعد از انجام درمان هایی که پزشک به شما توصیه نموده است، معمولا باید طی یک هفته برفک و عفونت ایجاد شده در خودتان و نوزادتان از بین برود. بنابراین در صورت ادامه یافتن باید دوباره به پزشک مراجعه کنید.

نکته دیگری که می تواند در درمان سینه از این عفونت برایتان مفید باشد این است که اگر شرایطش را دارید، روزانه چند دقیقه نوک سینه تان را در برابر آفتاب مستقیم قرار دهید. زیرا این نوع عفونت مخمری از نور خورشید متنفر است و به راحتی از بین می رود.

نکته بسیار مهم: ما در این مقاله برای آگاهی بیشتر شما مادران عزیز تجویزهای احتمالی از سمت پزشک را برایتان گفتیم. اما شما به هیچ وجه نباید خود درمانی کنید. این کار می تواند خطرات جدی برای خودتان و نوزادتان ایجاد کند.

آیا برفک دهان نوزاد قایب پیشگری است؟

هیچ راه خاصی برای جلوگیری از انتقال عفونت مخمر از راه کانال زایمان به نوزاد وجود ندارد. مگر اینکه قبل از دوران بارداری و قبل از زایمان مادر کاملا تحت چکاپ پزشک قرار گرفته و حدبیشتر درمانی که می تواند برای جلوگیری از عفونت مخمری واژن انجام دهد را توسط پزشک متخصص زنان اعمال کند.

در مرحله بعد، بهترین کار برای پیشگیری و یا افزایش برفک دهان این است که باید به شدت بهداشت را رعایت نموده و با تمیز کردن و استریل کردن مداوم پستانک، بطری ها و شیردوش ها که با نوک سینه ها در تماس مستقیم هستند، از عفونت های بعدی جلوگیری کنید.

همچنین بعد از هر بار شیردهی نوک سینه ها را کاملا خشک کنید. اگر شما جزء افرادی هستید که شیر زیادی در سینه هایتان فراوری می گردد و حتی بین وعده های شیردهی بی اختیار کمی شیر از سینه تان خارج شده و آن را مرطوب می نماید، به محض مشاهده، سینه خود را خشک کنید. با انجام دادن این کارها به راحتی از رشد باکتری ها و سایر میکروب ها جلوگیری می کنید.

پوشیدن سینه بندهای پنبه ای که رطوبت را جذب می نمایند و شستن مداوم آن ها با آب گرم و خشک کردنشان زیر نور آفتاب محافظت بیشتری را برای شما انجام می دهد.

با این روش ها کمتر احتیاج به مصرف آنتی بیوتیک خواهید داشت. زیرا مصرف این داروها می تواند برای نوزادتان مضر باشد.

آیا با ایجاد برفک دهان نوزاد باید شیردهی را قطع کرد؟

اگر در شما یا نوزادتان یا هردوی شما برفک تشخیص داده شد، نباید تغذیه با شیر مادر را قطع کنید. البته به دلیل رطوبتی که خود شیر ایجاد می نماید، می تواند یک عامل تشدید نماینده باشد. به همین دلیل باید سریعا تحت درمان قرار بگیرید.

با اینکه برای بچه ها نوشیدن شیر در این شرایط کمی سخت است، اما شما باید به هر صورت شیر را به وی بخورانید. زیرا مواد پروبیوتیکی موجود در شیر به درمان سریع تر این عفونت یاری می نمایند.

سخن آخر

همانطور که در طول این مقاله به آن اشاره کردیم، برفک دهان عارضه خطرناکی نیست و در صورت مشاهده آن نباید نگران شوید؛ زیرا به راحتی با مراقبت و رعایت نکات بهداشتی که در این مقاله گفته شد و همچنین استفاده به موقع و صحیح داروهای تجویزشده توسط پزشک، می توانید این عارضه را درمان کنید و از تشدید آن نیز جلوگیری کنید.

در آخر پیشنهاد می کنیم برای آگاهی بیشتر از مشکلاتی که در دوران نوزادی ایجاد می گردد، به مطالب علت شیر نخوردن نوزاد و علت گریه نوزاد هنگام شیر خوردن مراجعه کنید.

تور پاریس: دیدار از زیباترین شهر اروپا و کشور فرانسه

تور ونیز: سفر به اروپای شگفت انگیز

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 15 شهریور 1400 بروزرسانی: 15 شهریور 1400 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 11546

به "برفک دهان نوزاد را باید جدی بگیریم؟ درمان آن چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برفک دهان نوزاد را باید جدی بگیریم؟ درمان آن چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید