دوره کامل فتنه شناسی با رمان نامیرا

به گزارش راه ساری، نامیرا یک دوره کامل فتنه شناسی است. فتنه هایی که آغازگرانش در میانه راه پا پس کشیدند و در بزنگاه های حساس، چاه را به راه ترجیح دادند.

دوره کامل فتنه شناسی با رمان نامیرا

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، به مناسبت فرا رسیدن سالروز حماسه مردمی 9 دی نگاهی به رمان نامیرا خالی از لطف نیست.

بَلِ الاِنسانُ علی نَفسِهِ بَصیرَه

جز این نیست. هیچ چیز و هیچ کس جز خدا و خود انسان به اعمال و رفتار آدمی واقف نیست. اینجاست که ما می مانیم و خطاهایمان. ما می مانیم و آنچه که بدان واقفیم، ما می مانیم و... .

در نگاه اول عنوان کتاب است که مخاطب را جذب می نماید: نامیرا! فارغ از ادبیات و هر آنچه بدان مربوط می گردد، ابهام موجود در این عنوان مخاطب را مشتاق می نماید تا به کُنه معنای نامیرا پی ببرد. شهرت نویسنده را که به اشتیاق مخاطب اضافه کنیم، نتیجه اش می گردد کتابی که دوساعته تمام می گردد و روزها و ساعت ها در زندگی ات جریان می یابد.

نامیرا یک دورۀ کامل فتنه شناسی است. فتنه هایی که شروعگرانش در میانۀ راه پا پس کشیدند و در بزنگاه های حساس، چاه را به راه ترجیح دادند. امام علی(ع) فرمود: در فتنه ها چونان شتر دوساله باش؛ نه پشتی دارد که سواری دهد و نه پستانی تا او را بدوشند. این جملات مولا اشاره به این مطلب می نماید که انسان در فتنه با زیرکی و هوشمندی حرکت کند، نه به فتنه گران سواری و نه به آن ها باج دهد و در عین حال که ناظر فتنه هاست، خود را از آلوده شدن حفظ کند. از نامیرا می آموزیم که نه به فتنه گران سواری دهیم و نه مهرۀ بازی آشوبگران شویم. می آموزیم که صبر کنیم و سیاست به خرج دهیم تا دینمان را به جهان نفروشیم.

نامیرا روایتی تاریخی است؛ روایتی از مشتاقان و منتظرانی که سینه چاک نموده اند برای دعوت از نوۀ رحمت للعالمین. حق را یافتند و خود را تجهیز کردند؛ اما راه گم کردند و در تاریکی جهل سقوط کردند.

نامیرا که روایتگر تاریخ است در سایۀ یک ماجرای عاشقانه، درس دین می دهد؛ آنجایی که سلیمه شرط ازدواجشان را حب امیرالمؤمنین(ع) و اولاد او بیان می نماید و به آن می بالد. اما سنگینی بُعد تاریخ بر پیکرۀ کتاب محسوس است. سخت است روایت کردن داستانی که همگان به اول و آخر و میانه اش واقف اند و همه ساله از شروع تا پایانش را مرور می نمایند. وزنۀ تاریخی اش سنگین تر است؛ زیرا این بار از زاویه دید کوفیان و مشتاقان به زمامداری امام، داستان مرور می گردد و ابعاد تاریک این روایت مشهور، آشکار می گردد.

شخصیت محور بودن این کتاب از ویژگی های شاخص آن است. نویسنده با زیرکی تمام شخصیت ها را به تدریج وارد داستان می نماید و چرخ داستان را با مرکزیت آن ها به گردش درمی آورد. الحق و الانصاف که پیروز است و مخاطب را حیران می نماید و در میان انبوه شخصیت ها رهایش نمی سازد.

در کشاکش داستان، حب و بغض و خشم و آرامش است که مدام به مخاطب تزریق می گردد و او را در نوسان قرار می دهد. بهت و حیرت است که نفس مخاطب را می بُرد و آب سرد بر پیکرۀ منیّتش می ریزد. می شکند، فرومی ریزد و به فکر فرومی رود. در تعلیقات پیوسته و نفس گیرش از وابستگی به جهان و اولویت شدن منافع مادی سخن به میان می آورد. اینجا دعوا سر اولویت است. اینجا نامیرا است.

در نامیرا می خوانیم که مردم کوفه، امام را برای خود می خواستند، نه برای نفس امام. نامیرا بعید نیست. عهد بستن در طلب امام در ذیل منافع و مقاصد مادی و دفع ضرر که به بهای اندک و با بذل و بخشش های یزید از تکاپو افتاد. عهدی که شکست! جان هایی که فدا شد! امامی که ندای هَل مِن ناصرٍ یَنصُرُنی او گوش عالمیان را کر نموده است و چهاره قرن گذشته و مظلومیتش چونان سرب مذاب، آتش به دل ها می زند.

نامیرا داستان ماست. داستان منتظرانی که در کشاکش جهانی پر زرق و برق، مشغول فراموش کردن امام غایبشان هستند. شاید اگر امام به کوفه می رسید، همانند پدر تمام عالمیان، به آورنده اسلام جدید محکوم می شد و باز همین مشتاقان، شمشیر اعتراض بر ولی خدا می کشیدند. شاید اگر اماممان بیاید...

فاصله ای است بین محب بودن و شیعه بودن. فاصله ای به اندازه خود حقیقی و خود واقعی انسان ها، این شاعرانه ترین مانیفست تمام مسلمانان است. اما من! هرگز برای امام خویش تکلیف مشخص نمی کنم، که تکلیف خود را از حسین می پرسم. و من حسین را نه برای خلافت، که برای راهنمایی می خواهم. و من... حسین را برای جهانی خویش نمی خواهم، که جهانی خود را برای حسین می خواهم. آیا بعد از حسین کسی را می شناسی که من جانم را فدایش کنم؟

کاش امام را برای راهنمایی بخواهیم. کاش برای امام، تکلیف معین نکنیم. کاش چنان انس بن حارث کاهلی، انتظار امام را پیش از وقوع حادثه بکشیم و امثال عبدالله بن عمیر را هشدار دهیم.

رمان نامیرا نوشته صادق کرمیار به شکل صوتی هم منتشر شده و چندی پیش توسط موسسه انتشاراتی فان نولی در کشور آلبانی منتشر شد.

رمان تحسین شده صادق کرمیار در دوره سوم جایزه ادبی جلال آل احمد که گران ترین جایزه ادبی ایران محسوب می گردد، شایسته تقدیر شناخته شد و برگزیده کتاب سال شد. همچنین بخش هایی از این کتاب طی یک تیزر تلویزیونی و در قالب پویانمایی با نام نامیرا منتشر شده است. این کتاب توسط انتشارات نیستان عرضه شده است.

نامیرا تا به امروز 30 بار تجدید چاپ شده است.

منبع:فارس

بازگشت به صفحه رسانهها

واحدی: واحدی: وبسایت خبری، تفریحی و سرگرمی

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 10 مهر 1400 بروزرسانی: 10 مهر 1400 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 7367

به "دوره کامل فتنه شناسی با رمان نامیرا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دوره کامل فتنه شناسی با رمان نامیرا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید