علل بروز بیماری کبد چرب
به گزارش راه ساری، کبدچرب بیماری است که بر اثر تجمع چربی در سلول های کبد به وجود می آید، گفت: این بیماری در افراد چاق و افرادی که دچار اختلال در متابولیسم بدن هستند و چربی و قند خون شان بالاست، بیشتر دیده می گردد
به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، عضو هیات علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با بیان اینکه کبدچرب بیماری است که بر اثر تجمع چربی در سلول های کبد به وجود می آید، گفت: این بیماری در افراد چاق و افرادی که دچار اختلال در متابولیسم بدن هستند و چربی و قند خون شان بالاست، بیشتر دیده می گردد.
آزیتا حکمت دوست با اشاره به علل بروز بیماری کبدچرب با بیان اینکه این بیماری زمینه ژنتیکی هم دارد، گفت: در این بیماری تری گلیسیریدی که در سلول ها تجمع یافته از سلول های کبدی خارج نمی گردد و وقتی به تدریج در سلول های کبدی جمع می گردد، اصطلاحاً می گویند فرد دچار کبدچرب شده است.
تاثیر مستقیم استرس در پیشرفت بیماری کبدچرب
وی ادامه داد: با بروز استرس یا بیماری های جزئی که بر سیستم ایمنی بدن تاثیر می گذارند، سلول هایی که دچار تجمع چربی شده اند، ملتهب می شوند و فاز دوم بیماری به شکل هپاتیت چرب بروز پیدا می نماید. تا این مرحله کبدچرب قابل درمان است، اما در صورتی که فرد متوجه نگردد یا پیگیر درمان نباشد، وارد مرحله سیروز و بدخیمی های کبدی می گردد که درمان ندارد، زیرا در این مرحله سلول های کبدی تخریب شده و راهی جز پیوند کبد باقی نمی ماند.
کبد چرب نشانه خاصی ندارد
وی با بیان اینکه متأسفانه کبد چرب نشانه خاصی ندارد و فقط با انجام آزمایش، سونوگرافی و فایبرواسکن می توان این بیماری را تشخیص داد، توضیح داد: البته بعضی علائم از جمله خستگی و درد در ناحیه سمت راست شکم می تواند نشان دهنده این بیماری باشد.
احتمال بروز کبد چرب در بچه ها هم وجود دارد
حکمت دوست با بیان اینکه کبد چرب مختص سن یا جنس خاصی نیست و حتی در بچه ها، به خصوص آنهایی که مسائل متابولیکی دارند نیز دیده می گردد، گفت: البته با بالا رفتن سن و افزایش مسائل متابولیک، احتمال بروز این بیماری بیشتر می گردد.
عوامل ابتلا به کبد چرب
وی با بیان اینکه 70 درصد افراد دچار کبدچرب به اضافه وزن و چاقی مبتلا بوده و سابقه قند و چربی خون بالایی دارند، گفت: رژیم غذایی ناسالم به خصوص مصرف زیاد چربی های اشباع و قندهای ساده و فعالیت بدنی کم از عوامل ابتلا به کبد چرب است.
وی با تشریح این بیماری ادامه داد: در افراد مبتلا به کبد چرب در صورت مصرف مقدار زیادی از مواد غذایی در یک وعده، تمام مواد غذایی مصرف شده در کبد به تری گلیسیرید تبدیل می گردد. همچنین کبد این بیماران در آزاد کردن تری گلیسیرید از بافت کبدی و انتقال آن به سایر بافت ها مشکل دارد و به همین دلیل مشکل آن ها بیشتر می گردد.
کبد چرب درمان دارویی قطعی ندارد
این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه مبتلایان به کبد چرب باید شش وعده غذایی داشته باشند و در هر وعده میزان کالری دریافتی شان محدود باشد، اضافه کرد: کبد چرب درمان دارویی قطعی ندارد و تغییر در شیوه زندگی، درمان اصلی و پیشگیرانه این بیماری است.
نوع تغذیه موثر در بروز بیماری کبد چرب
وی با تاکید بر اینکه فرد مبتلا باید به متخصص تغذیه مراجعه کند، توضیح داد: فرد مبتلا باید برای پیشگیری از حاد شدن بیماری و ورود به مرحله 2 و 3، تحت نظر دکتر تغذیه رژیم گرفته و به بهبود خود یاری کند.
حکمت دوست با اشاره به نوع تغذیه موثر در بروز بیماری کبد چرب، اظهار کرد: میزان کربوهیدرات به خصوص کربوهیدرات های ساده مانند قند و شکر و شیرینی و چربی، به خصوص چربی های اشباع، باید در رژیم این افراد کم گردد. مبتلایان به این بیماری بهتر است برای پخت و پز از چربی های غیراشباع مانند روغن های مایع و گیاهی مثل روغن زیتون استفاده نمایند. همچنین چربی گوشت را چه قرمز و چه سفید بگیرند و ترجیحا در هفته بیش از 2 مرتبه گوشت قرمز نخورند.
سبک زندگی و رژیم غذایی مخصوص مبتلایان کبد چرب
وی با بیان اینکه مبتلایان باید مصرف فیبر را افزایش دهند، گفت: فیبر در انواع سبزی، سبوس و غلات به وفور یافت می گردد. بنابراین مصرف سبزی و غلات سبوس دار برای این بیماران آزاد است. میوه ها گرچه فیبر دارند، اما چون حاوی قند فراوانی هستند، باید به میزان محدود (حداکثر 3 واحد) و در دفعات مختلف مصرف شوند. یعنی بیمار مبتلا به کبد چرب نمی تواند 3 میوه را یک باره مصرف کند.
به گفته وی، موادغذایی با خواص ضدالتهابی مثل روغن ماهی و سیاه دانه نیز بهتر است در برنامه غذایی این افراد گنجانده گردد. غذاهای سرخ نموده برای این افراد مناسب نیست و بهتر است مواد غذایی را به صورت آب پز یا بخارپز مصرف نمایند.
این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه ورزش و تحرک بدنی برای مبتلایان به کبد چرب لازم است و حتماً باید روزانه 30 دقیقه تا یک ساعت ورزش نمایند، گفت: به یاری فعالیت بدنی، چربی کمتری در سلول های کبد ذخیره می گردد. افراد مبتلا به این بیماری برای پایین آوردن چربی و قندخون باید دارو مصرف نمایند و مصرف مکمل هایی مثل روغن ماهی، پروبیوتیک ها، بزرک و سیاه دانه (به میزان حداکثر 2گرم در روز) که خواص ضدالتهابی دارند نیز برای پیشگیری از پیشرفت بیماری یاری نماینده است.
منبع : ایسنا
بازگشت به صفحه رسانه ها
منبع: خبرگزاری تسنیم