علل بی اشتهایی؛ سرماخوردگی یا سرطان؟!

به گزارش راه ساری، خبرنگاران - ترجمه از هدی بانکی: دلایل از دست دادن اشتها طیف گسترده ای دارد از سرماخوردگی معمولی گرفته تا یک بیماری جدی.

علل بی اشتهایی؛ سرماخوردگی یا سرطان؟!

اگر تمایلی به خوردن، مثل آنچه تا کنون بوده ندارید، و بدون اینکه بخواهید وزن کم نموده اید و احساس خستگی هم می کنید، بدن تان سعی دارد چیزی به شما بگوید. مشخص علت دقیق احتیاج به آنالیز های پزشکی دارد و می تواند فیریکی، روحی و یا یک واکنش باشد (مثلا نسبت به یک دارو). چیزهایی زیادی وجود دارند که می توانند اشتهای تان را کم نموده و احساس خستگی به شما بدهند. ئزشک باید یک آنالیز و معاینه همه جانبه از شما به عمل آورد تا تشخیص دهد در بدن تان چه می گذرد.

عارضه جانبی دارو

اولین کاری که پزشک انجام می دهد این است که آنالیز کند آیا بیمار داروی خاصی مصرف می نماید یا خیر. خیلی از داروها می توانند اشتها را کاهش بدهند، مانند داروهای مسکن کرخت نماینده، بعضی از آنتی بیوتیک ها، داروهای فشار خون و داروهایی که می توانند سبب ناراحتی معده شده و تمایل فرد به غذا خوردن را کاهش دهند مانند ایبوپروفن.

سرماخوردگی و آنفلوآنزا

بیماری های معمولی هم می توانند موجب کاهش موقتی اشتها شوند مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا، عفونت های تنفسی باکتریایی و ویروسی، مسائل روده ای مانند تهوع و یبوست و البته مسمومیت غذایی. این بیماریها بدن را کم آب نموده و باعث می گردد فرد بیمار تمایلی به غذا خوردن نداشته باشد یا بترسد چیزی بخورد.

اختلال تیروئید

هم کم کاری و هم پرکاری تیروئید می توانند جلوی احساس گرسنگی را بگیرند. غده تیروئید، هورمونی در خون ترشح می نماید که تنظیم نماینده سوخت و ساز است و هر گونه تغییری در فراوری این هورمون می تواند منجر به تغییر در اشتها گردد.

بارداری

خیلی از خانمها در اولین سه ماهه باردری خود دچار حالت تهوع می شوند و اشتهای خود را از دست می دهند. اگر هنوز ندانند که باردارند پس دلیل ناراحتی معده و از دست دادن اشتهای خود را نخواهند دانست..

سیگار کشیدن

سیگار یک محرک و التهاب آور است و می تواند تحریکات روده ای ایجاد کند که باعث احساس ناخوشی و منگی تان گردد. این اتفاق، سیستم هاضمه را تحت تاثیر قرار داده و منجر به از دست دادن اشتها خواهد شد. خیلی از افرادی که سیگار را ترک می نمایند اشتهای طبیعی خود را مجددا به دست می آورند و ده درصد وزن اضافه می نمایند، اما احساس بهتری دارند و سالم ترند.

مصرف مواد و الکل

افرادی که زیاد الکل می نوشند، شکم خود را پر از چیزی می نمایند که هیچ کالری ندارد و احساس نفخ می نمایند. در ضمن الکل ایجاد التهاب در لوزالمعده و کبد نموده و منجر به احتباس آب در شکم می گردد. بنابراین از دست دادن اشتها و کاهش وزن چندان دور از انتظار نیست.

استرس

هر نوع استرسی می تواند تغییراتی در اشتها ایجاد کند، از استرس های خانوادگی گرفته تا از دست دادن شغل و مرگ یکی از عزیزان. این ماجراهای سخت زندگی می توانند بعضی از افراد را در دام پرخوری گرفتار نمایند اما بی اشتهایی نیز از عوارض شایع استرس است.

افسردگی

کاهش سطح انرژی و از دست دادن اشتها در مبتلایان به افسردگی رایج است که شامل انواع افسردگی ها می گردد، از افسردگی ئس از زایمان گرفته تا اختلال خلقی فصلی. اختلال دوقطبی هم می تواند همین تاثیر را بگذارد.

زوال عقل

افرادی که دچار آلزایمر یا سایر انواع زوال عقل هستند به دلیل از دست دادن حافظه و احساس گیجی و آشفتگی ممکن است فراموش نمایند غذا بخورند و ممکن است در مدیریت و انجام کارهای روزمره که شامل خرید مواد غذایی و درست کردن غذا می گردد به مشکل بربخورند. در ضمن این بیماران ممکن است دچار افسردگی هم باشند که می تواند مشکل را تشدید کند.

دهیدراسیون

اگر مایعات کافی به بدن نرسانید احساس ناخوشی خواهید داشت. دهیدراسیون یعنی پایین آمدن سطح مایعات بدن که بر اشتها اثر می گذارد. این اتفاقی است که بویژه در میان سالمندان زیاد روی می دهد. با بالا رفتن سن، ما کمتر احساس تشنگی می کنیم. زمانی که فرد احساس تشنگی می نماید وقتی است که بدن واقعا کم آب شده است.

بیماری گوارشی

سندرم روده تحریک پذیر، بیماری کرون، کولیت زخمی و سایر بیماریهایی که سیستم گوارش را تحت تاثیر قرار می دهند می توانند اشتها را سرکوب نمایند. این بیماریها موجب تهوع، درد، یبوست و یا اسهال می شوند که نتیجتا می توانند اشتها و تمایل فرد به خوردن را کاهش دهند. افرادی که سندرم روده تحریک پذیر دارند ممکن است دچار زخم دهان نیز بشوند که خوردن را با مشکل روبرو خواهد نمود.

ریفلاکس اسید

ریفلاکس اسید معده به مری یا GRED یک بیماری گوارشی دیگر است که اشتها را کم می نماید. افرادی که این بیماری را دارند مدام دچار سوزش سردل هستند و محتویات معده شان می تواند بعد از خوردن به مری برگردد. فرد بیمار ممکن است نیمه شب با مزه ای ترش در دهان از خواب بیدار گردد. شرایطی که این بیماری ایجاد می نماید تمایل فرد به غذا خوردن را کاهش می دهد. در ضمن ریفلاکس اسید معده به مری می تواند حلق را تحریک و ملتهب کند.

بیماری مزمن انسدادی ریه

بیماری مزمن انسدادی ریه یا COPD به انواعی از بیماریهای ریوی گفته می گردد شامل آمفیزوم، برونشیت مزمن و آسم شدید. این بیماریها می توانند اشتها را سرکوب نموده و منجر به سوء تغذیه شوند. بخشی از مشکل این است که ضعف عملکرد ریه ها می تواند باعث گردد فرد از فعالیت پرهیز کند و در نتیجه اشتهای خود را از دست بدهد. در ضمن بیماران دچار اختلالات مزمن انسدادی ریه ممکن است دچار افسردگی شوند و به این دلیل نیز اشتهای خود را از دست بدهند.

سرطان

شایع ترین سرطانهایی که اشتها را کم می نمایند شامل سرطان های تخمدان، معده، مقعد، لوزالمعده و مثانه می شوند. از دست دادن اشتها می تواند نتیجه کاشکسیا یا لاغری مفرط نیز باشد که تغییری متابولیکیست که به دلیل خود سرطان یا درمانهای سرطان بوجود می آید. به یاری تست های تشخیصی می توان هر کدام از این سرطانها را تشخیص داد و تشخیص به موقع نیز، بهترین شانس را برای موفقیت در درمان ایجاد می نماید.

چگونه بر کاهش اشتهای خود غلبه کنید

رویکردی که برای برطرف این مشکل در پیش می گیرید بستگی به علت آن دارد. مثلا اگر حالت تهوع تان جلوی اشتهای شما را می گیرد، دمنوش زنجبیل می تواند موثر باشد. اگر علت بی اشتهایی تان یک مشکل گوارشی است، سعی کنید بیشتر میوه و سبزی بخورید. همچنین ماست و غذاهای تخمیری مانند کیم چی، پروبیوتیک های طبیعی هستند که با باکتریهای روده یاری می نمایند. از قلم نیاندازید که آب کافی بنوشید و بدن تان را همواره هیدراته نگه دارید.

tour-france.ir: تور فرانسه ارزان | تور فرانسه قیمت، تور پاریس، تور پاییز را همراه ما تجربه کنید.

tour-canada.ir: برای دیدار از شگفتی های کشور زیبای کانادا و دریافت ویزای مولتی 5 ساله کانادا با ما همراه باشید.

منبع: برترین ها
انتشار: 1 تیر 1401 بروزرسانی: 1 تیر 1401 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 3373

به "علل بی اشتهایی؛ سرماخوردگی یا سرطان؟!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "علل بی اشتهایی؛ سرماخوردگی یا سرطان؟!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید