مرگ بیش از 2000 پرنده مهاجر در میانکاله، چرا در این تالاب سم تولید می شود؟

به گزارش راه ساری، مرگ و میر تلخ پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله به دلیل آنچه که سم بوتولیسم گفته می شود دوباره شدت گرفته است. یک فعال محیط زیست و موسس گروه مشورتی میانکاله می گوید که هنوز تحقیقات و بررسی ها درباره علت تولید سم بوتولیسم در میانکاله ادامه دارد اما یکی از دلایل و فرضیه های مهم که هم در گزارش دامپزشکی و هم در گزارش کمیته مشورتی میانکاله به آن اشاره شده است، ورود میزان قابل توجهی رسوب به تالاب پس از سیل سال گذشته و عریض و عمیق کردن رودها و نهرهای منتهی به میانکاله است.

مرگ بیش از 2000 پرنده مهاجر در میانکاله، چرا در این تالاب سم تولید می شود؟

به گزارش خبرنگاران، اداره حفاظت محیط زیست استان مازندران مرگ بیش از 2300 پرنده مهاجر ازجمله چنگر معمولی، فلامینگو، مرغابی تلفرا و... را در تالاب میانکاله تایید کرده است. از سوی دیگر سازمان دامپزشکی نیز اعلام کرده است که علت مرگ پرندگان تالاب میانکاله سم بوتولیسم است؛ همان سمی که سال گذشته هم سبب مرگ 40 هزار پرنده مهاجر در این تالاب شد.

حر منصوری عبدالملکی - فعال محیط زیست و مسئول تشکل زیست محیطی دیده بان در مازندران - در گفت و گو با خبرنگاران درباره سم بوتولیسم و مرگ پرندگان مهاجر در میانکاله اظهار کرد: عده ای بر این باورند که کاهش سطح آب تالاب میانکاله سبب تولید سم و مرگ و میر پرندگان شده است این درحالیست که طی سال های 1981 تا 1984 نیز کشور ایران با خشکسالی روبرو و تالاب میانکاله خیلی بیشتر از حال حاضر خشک شده بود اما هیچ سند و گزارشی مبنی بر مرگ و میر گسترده پرندگان مهاجر در میانکاله طی آن سال ها وجود ندارد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه چنین مسئله ای نشان می دهد اتفاق جدیدی در میانکاله افتاده که مرگ و میر گسترده پرندگان مهاجر را به دنبال داشته است، شرح داد: نیمه سوم دی ماه سال گذشته اولین تلفات مشکوک پرندگان مهاجر در جنوب تالاب میانکاله رخ داد. همان زمان ما قسمت شمالی تالاب را پایش کردیم و متوجه شدیم که مرگ و میری در قسمت شمالی رخ نداده است بنابراین به این نتیجه رسیدیم که مشکل فقط مربوط به قسمتی از زیستگاه است چراکه اگر بیماری ویروسی یا واگیردار رخ داده بود همه قسمت های تالاب درگیر آن می شد.

موسس گروه مشورتی میانکاله با بیان اینکه مرگ و میر پرندگان مهاجر در کانون معینی رخ می داد، گفت: پس از پایش و بررسی، سازمان دامپزشکی بیان نمود که باکتری ای به اسم کلوستریدیوم بوتولینوم علت مرگ پرندگان است. این باکتری پیش شرط هایی برای فعالیت ازجمله نبود نور، نبود اکسیژن، دمای مناسب و... دارد و در این شرایط سم بوتولیسم تولید و مواد غذایی بستر تالاب را - که منابع غذایی پرندگان مهاجر هستند - سمی می کند.

بوتولیسم سبب مرگ پرندگان مهاجر می شود؟

به گفته منصوری عبدالملکی سال گذشته شک و شبهات زیادی درخصوص اینکه آیا بوتولیسم سبب مرگ پرندگان مهاجر شده است یا خیر، وجود داشت. از این رو ما کمیته مشورتی میانکاله را که متشکل از اساتید به نام دانشگاهی است، تشکیل دادیم و پس از بررسی های زیاد و نمونه برداری های دقیق نتایجی مشابه نتایج سازمان دامپزشکی به دست آوردیم.

این فعال محیط زیست با اشاره به اینکه محدوده ای در تالاب میانکاله که مرگ و میرها در آن نقطه رخ می داد، به عنوان محدوده مرگ معین و علامت گذاری شد، اظهار کرد: طی امسال نیز از تاریخ 9 بهمن ماه شرایط مشکوکی در سواحل گلوگاه و همان محدوده مرگ مشاهده شد.

چرا در تالاب میانکاله سم بوتولیسم تولید می شود؟

وی در ادامه درباره اینکه چرا در تالاب میانکاله سم بوتولیسم تولید می شود، شرح داد: درباره علت این موضوع هنوز تحقیقات و بررسی ها ادامه دارد اما یکی از دلایل و فرضیه های مهم که هم در گزارش دامپزشکی و هم در گزارش کمیته مشورتی میانکاله به آن اشاره شده است، ورود میزان قابل توجهی رسوب به تالاب میانکاله است.

این مسئول تشکل زیست محیطی دیده بان در مازندران با بیان اینکه بهار سال گذشته سیل گسترده ای در استان گلستان داشتیم که سبب شد میزان قابل توجهی گل و لای و رسوب از بالادست شسته و وارد تالاب میانکاله شود، گفت: میزان رسوب به قدری زیاد بود که در تصاویر ماهواره ای نیز کاملا معین است. از سوی دیگر در قسمت های غربی استان گلستان در همسایگی تالاب میانکاله تمام نهرها، رودخانه ها و بخش های سیل گیر که آب را وارد میانکاله می کردند عریض و عمیق شدند و شرایط را برای ورود گسترده تر رسوبات به میانکاله فراهم کردند.

این فعال محیط زیست ادامه داد: طی سال های اخیر به دلیل آنکه آب تالاب میانکاله درحال پس روی بود، 90 کیلومتر از راستا رودها، نهرها و زهکش هایی که به میانکاله می رسید را نیز عریض و طویل کردند و این مسئله سبب شد که رسوب هایی که همراه با سموم کشاورزی و حتی فاضلاب است به میانکاله بریزد.

منصوری عبدالملکی با تاکید بر اینکه حق آبه میانکاله باید حفظ شود و به صورت آب شیرین، بدون آلودگی و رسوب و در نظام طبیعی به تالاب پرداخت شود، اظهار کرد: در برخی نقاط تالاب بین 50 تا 60 سانتیمتر رسوب وجود دارد و شرایط برای تولید بوتولیسم فراهم شده است.

موسس گروه مشورتی میانکاله در پایان با اشاره به اینکه محیط زیست می تواند جلوی تجمع پرندگان در محدوده مرگ در تالاب میانکاله را بگیرد، شرح داد: البته تا زمانی که سازمان محیط زیست به این نتیجه نرسیده است که رسوب و دستکاری های هیدروسیستمی سبب مرگ و میر پرندگان می شود، نباید اقدامی انجام دهد چراکه اولویت با پیدا کردن عوامل مرگ و میر پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله است.

تور پاریس: دیدار از زیباترین شهر اروپا و کشور فرانسه

تور ونیز: سفر به اروپای شگفت انگیز

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 15 مرداد 1400 بروزرسانی: 15 مرداد 1400 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 14109

به "مرگ بیش از 2000 پرنده مهاجر در میانکاله، چرا در این تالاب سم تولید می شود؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مرگ بیش از 2000 پرنده مهاجر در میانکاله، چرا در این تالاب سم تولید می شود؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید