نبرد استارت آپی با زباله ها

به گزارش راه ساری، زهرا اشرف زاده- البرز - خبرنگار:روزانه 1500 تن زباله در البرز فراوری می گردد. مقصد این زباله ها مرکز دفن زباله استان یعنی حلقه دره کرج است. دفن این زباله ها با صرف هزینه، انرژی و نیروی انسانی همراه است و مسائل زیست محیطی زیادی نیز در پی دارد.

نبرد استارت آپی با زباله ها

حجم بالای فراوری پسماند بسیاری از استارت آپ ها و افرادی را که دغدغه زیست محیطی دارند بر آن داشته تا دستگاه هایی اختراع نمایند که ضمن بی خطرسازی زباله از آن محصولی فراوری نمایند که کارایی داشته باشد. نسرین حسینی و حامد احمدوند 2 جوان البرزی هستند که چند سال است در حوزه پسماند تحقیق می نمایند و توانسته اند زباله را به مصالح ساختمانی تبدیل نمایند.

  • پیشرو در پیدایش استارت آپ ها

یکی از این پژوهشگران جوان با بیان این که کرج از جمله شهرهای پیشرو در پیدایش استارت آپ های جدید از جمله استارت آپ های حوزه پسماند است، می گوید: حجم بالای فراوری پسماند یکی از دغدغه هایی است که فعالان حوزه محیط زیست درگیر آن و همیشه دنبال راهکاری برای حل این مشکل هستند. نسرین حسینی که متولد سال 65 و دانشجوی کارشناسی ارشد آلودگی محیط زیست است، درباره اختراع خود می گوید: حدود 3 سال است که در زمینه پسماند تحقیق نموده ایم و نتیجه کار ما فراوری مصالح ساختمانی از زباله های ریجتکی است. زباله های ریجکتی زباله هایی هستند که مواد بازیافتی آن جدا شده و فقط شیرابه آن مانده است.

وی ادامه می دهد: شهرداری ها معمولا مشکل زیادی با زباله های ریجکتی دارند و تنها راه چاره از بین بردن آنها در کشور ما سوزانده شدن و یا دفن غیر بهداشتی است، اما با این روشی که ما به کار گرفتیم می توان زباله ها را که هیچ سودی برای شهرداری ندارد از طریق ای تبدیل کرد که در محیط شهری بتوان آن را به کار برد. حسینی اضافه می نماید: ما کار خود را در اصفهان و در یک فراوریی کوچک آغاز کردیم و با صحبت هایی که با شهرداری و شورای شهر کرج داشتیم، قرار شد مکانی را در نزدیکی محل دپوی زباله در اختیار ما بگذارند تا یک ماه به صورت آزمایشی کار کنیم ولی هنوز این اتفاق نیفتاده است. این فعال استارت آپ می گوید: تاکنون بیش از 150 میلیون تومان برای دستگاه ها و موارد دیگر هزینه نموده ایم، اما اگر شهرداری و یا شخصی روی این طرح سرمایه گذاری کند، قطعا هم از لحاظ محیط زیست و هم اشتغال زایی می تواند پیروز گردد.

  • لزوم حمایت از طرح های استارت آپی

دیگر پژوهشگر و مخترع جوانی که اقدامات فنی این طرح را انجام داده، با اشاره به این که وضعیت محیط زیست کشور در حوزه دفن زباله ها، درحال تبدیل به یک فاجعه است، می گوید: هم اکنون زباله ها دریا، مراتع کشاورزی، آب های شیرین و جنگل ها را تهدید می نماید و در بسیاری از مناطق زباله و شیرابه ناشی از آن طبیعت کشور را از بین برده و حتی به آب های زیرزمینی نیز رسوخ نموده است. حامد احمدوند که با 28 سال سن کارشناسی خلبانی دارد و اکنون دانشجوی رشته مدیریت کسب و کار است، با اشاره به ویژگی های مصالحی که از زباله درست شده اند، می افزاید: مقاومت موزاییک ها و سنگفرش ها در برابر فشار و در محیط های اسیدی و بازی بالاتر از موزاییک های سیمانی است و به هیچ عنوان شنماینده نیستند و می توان به عنوان عایق دما و صدا از آنها استفاده کرد.

همچنین این مصالح قابلیت ذوب شدن دارند و می توان بارها از آنها استفاده کرد. وی در پاسخ به این که این مصالح از نظر بهداشتی مسئله ای دارند یا نه می گوید: این مصالح به خاطر این که در دمای بالای 180 درجه فراوری می شوند، حالت باکتریایی داشته و هیچ مشکل بهداشتی ندارند. دمای بالا باعث می گردد تمام باکتری ها از بین برود. اگر هم این موزاییک ها بشنمایند، با این که درونش از زباله است باز هم مسئله ای ندارند، چراکه پلیمری هستند. احمدوند اضافه می نماید: موارد استفاده این محصولات در فضاهای بیرونی است، مانند سنگفرش پیاده روها و که شهرداری ها می توانند از همین ها برای اقدامات عمرانی خود استفاده نمایند.

این پژوهشگر جوان کرجی درباره تجاری سازی طرحش می گوید: تجاری سازی مهم ترین بخش طرح ها و اختراعات است، اما اقدام خاصی در حوزه تجاری سازی انجام نداده ایم. فقط صحبت با شهرداری کرج بوده که هنوز وعده ها عملی نشده است. همچنین پارک علم و فناوری البرز پیشنهاد کار داده است. از طرفی در خارج از کشور هم طرح ما طرفدارانی داشته و پیشنهاداتی داده شده است. وی ادامه می دهد: اکنون طرح ما در مرحله ثبت در سازمان مالکیت فکری واقع شده است و در حال کار روی ظاهر و زیبایی محصولات هستیم که علاوه بر ویژگی مثبتی که دارد ظاهر آن هم باعث جذب سرمایه گذار و مورد پسند مردم باشد.

  • بهره گیری از ظرفیت استارت آپ ها در حوزه پسماند

رئیس سازمان پسماند شهرداری کرج به ضرورت استفاده از دانش و توان فنی افراد صاحب توان و ایده به منظور کاهش آسیب های ناشی از فراوری زباله اشاره می نماید و می گوید: سازمان پسماند بهره گیری از ظرفیت استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان را مدنظر قرار داده و از همین رو در حاشیه نشستی که در ماه های اخیر با روسای سازمان پسماند کل کشور داشتیم، تعدادی از مخترعان و صاحب نظران در زمینه فراوریات مرتبط با مدیریت پسماند ایده های خود را مطرح کردند.

احمد خیری در گفت و گو با خبرنگاران می افزاید: شهرداری کرج به دلیل برخورداری از حجم بالای زباله فراوریی در مقایسه با استانداردهای جهانی، کوشش های گسترده ای را به منظور بهره گیری از این استعدادها و ظرفیت های علمی و تخصصی در برنامه خود دارد. وی همچنین با اعلام این خبر که به زودی نخستین ناحیه نوآوری پسماند در مرکز دفن حلقه دره کرج ایجاد می گردد، ادامه می دهد: شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری البرز ظرفیتی موثر برای هوشمندسازی مدیریت پسماندها و مجموعه های مدیریت شهری به شمار می روند که باید از این ظرفیت ها به خوبی بهره برد.

خیری اضافه می نماید: راه اندازی این ناحیه گام مهم علمی و کاربردی برای ساماندهی پسماندها به شمار می رود و زمانی که ناحیه نوآوری در محل پسماندها ایجاد گردد، فرصت برای فعالیت نخبگان و شرکت های دانش بنیان فراهم خواهد شد. رئیس سازمان پسماند شهرداری کرج می گوید: توسعه و افزایش ظرفیت کارخانه کمپوست، احداث و بهره برداری از تأسیسات تصفیه شیرابه، استحصال گاز مرکز دفن، احداث و بهره برداری از تسهیلات بازیابی مواد ام آراف و همچنین بهره گیری از سامانه هوشمند مدیریت و نظارت بر ناوگان حمل پسماندهای عمرانی و ساختمانی، ایجاد مرکز نوآوری، طراحی و ساخت پارک بازیافتی در کنار تکمیل لندفیل مهندسی و بهداشتی پسماندهای شهری بخشی از مهم ترین برنامه های سازمان پسماند است. همچنین در نظر داریم با ساخت یک شهرک بازیافت برای فرهنگ سازی در این زمینه اقداماتی جدی به انجام رسانیم.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 17 شهریور 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 4286

به "نبرد استارت آپی با زباله ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نبرد استارت آپی با زباله ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید