همه چیز درباره طالبی
به گزارش راه ساری، طالبی میوه ای است که ارزش تغذیه ای بی نظیری دارد و برای سلامت چشم مفید است. طالبی مانند خربزه و هندوانه دارای میزان بالایی آب است (حدود 90 درصد) اما این بدان معنا نیست که این میوه محبوب ارزش تغذیه ای ندارد. در مطلب زیر به آنالیز خواص و مضرات این میوه می پردازیم.
ارزش غذایی طالبی
طالبی سرشار از ویتامین A، ویتامین C و کارتنوئید است.کارتنوئید مجموعه ای از رنگدانه ها است که نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به بیماری های تخریبی در بدن انسان دارد.
علاوه بر این ها طالبی حاوی مواد معدنی بسیاری مثل پتاسیم، کلسیم و آهن است.
فیبر موجود در طالبی زیاد، اما کالری آن کم و فاقد هر گونه چربی و کلسترول است. {1}
خواص طالبی
1. سرشار از مواد مغذی و آب
طالبی سرشار از ویتامین C و پتاسیم است و مقادیر کمتری ویتامین های A و B، آهن، کلسیم و زینک دارد.این میوه بعلاوه از مقادیر قابل توجهی آب، فیبر و آنتی اکسیدان برخوردار است و ماده غذایی کم کالری ای محسوب می شود.
2. یاری به کاهش وزن
کم بودن چربی و کالری این میوه تنها دلیلی نیست که باعث شده طالبی گزینه مناسبی برای کنترل وزن باشد.طالبی از میزان قابل توجهی فیبر هم برخوردار است، ماده ای که برای رژیم غذایی ما لازم است و با پاکسازی سیستم گوارشی، آن را تمیز و فعال نگه می دارد.
همین مسأله سوخت و ساز بدن را سریع تر و مؤثرتر می نماید. به علاوه، ماده فیبر یاری می نماید مدت زمان بیشتری احساس سیری کنید، به کنترل اشتها یاری می نماید و در کاهش کلسترول خون هم نقش دارد.
3. جلوگیری از افزایش فشار خون
مصرف این میوه به دلیل داشتن پتاسیم فراوان به افرادی توصیه می شود که از فشار خون بالا رنج می برند.پتاسیم به دفع سدیم اضافی بدن یاری و از فشار وارده به دیواره های عروق خونی کم می نماید.
با اضافه کردن میوه طالبی به رژیم غذایی خود، نه تنها با یک ماده غذایی سالم جلوی مصرف کربوهیدرات های سنگین و قند های فرآوری شده را می گیرید، بلکه به روش های مختلفی هم به قلب خود یاری می کنید.
4. تقویت استخوان ها و دندان ها
این میوه از منابع خوب کلسیم به شمار می رود، ماده ای که برای برخورداری از استخوان ها و دندان هایی سالم لازم است.بدن دائماً از ذخایر کلسیم موجود در استخوان ها برداشت و آن ها را با کلسیم جدیدی جایگزین می نماید.
اگر میزان کلسیم دریافتی کمتر از میزان برداشتی آن باشد، استخوان ها ضعیف می شوند، مسأله ای ریسک شکستگی های استخوانی و ابتلا به پوکی استخوان را بیشتر می نماید.
مصرف زیاد کلسیم در دوران جوانی یاری می نماید سطح کلسیم در بدن خود را به بالاترین حد برسانید، مسأله ای که می تواند تأثیرات دراز مدتی بر سلامت شما داشته باشد.
مصرف ماده کلسیم به ویژه اهمیت زیادی برای بچه ها و نوجوانان بالغ نشده دارد، چون استخوان های آن ها به سرعت در حال رشد است.
اما به افراد بزرگسال هم توصیه می شود کلسیم مصرف نمایند تا سرعت زوال استخوانی ناشی از بالا رفتن سن را کاهش دهند.
5. گزینه ای مناسب برای تأمین آب بدن
حدود 90 درصد طالبی را آب تشکیل می دهد و به همین خاطر میان وعده بسیار مناسبی برای روز های داغ تابستانی به شمار می رود.به علاوه، همانطور که قبلاً گفته شد، این میوه از منابع خوب ماده پتاسیم به شمار می رود.
پتاسیم نقشی کلیدی در کنترل تعادل مایعات بدن و تنظیم الکترولیت های آن دارد.
علاوه بر این، خاصیت ضد فشار پتاسیم هم باعث می شود مایعات بدن به راحتی در بدن جا به جا و از آن خارج شوند.
6. یاری به سلامت پوست
طالبی از منابع خوب ویتامین C به شمار می رود. این ویتامین گرچه به تقویت سیستم ایمنی بدن معروف است، اما نقش کلیدی ای هم سلامت پوست دارد.این ویتامین به فراوری کلاژن یاری می نماید، نوعی پروتئین که به حفظ سلامت مفاصل و استحکام بافت ها یاری می نماید.
به علاوه مصرف این میوه، پوست را سرحال و مرطوب نگه می دارد. با بالا رفتن سن، کلاژن پوست تحلیل می رود.
مصرف ویتامین C می تواند به تجدید بخشی از ذخایر کلاژن یاری کند و از بروز چین و چروک جلوگیری کند.
7. حفظ سلامت چشم ها
دو فیتونوترینت موجود در طالبی به نام های لوتئین و زئاگزانتین برای حفظ سلامت چشم ها در طی فرایند بالا رفتن سن، ضروری هستند.این دو ماده ریسک ابتلا به آب مروارید، نابینایی ناشی از افزایش سن و تباهی لکه زرد ناشی از بالا رفتن سن را کاهش می دهند.
مقادیر زیادی لوتئین و زئاگزانتین در شبکیه چشم ها وجود دارد و این دو ماده یک مانع حفاظتی در چشم ها به وجود می آورند که نور مضر آبی را فیلتر می نماید و سلامت سلول های چشمی را حفظ می نماید.
8. تقویت سیستم ایمنی بدن
طالبی از منایع خوب ویتامین C به شمار می رود، ماده ای که با یاری به فعالیت های سلولی مختلفی که در بدن در برابر عوامل بیماری زا انجام می شود، در عملکرد ایمنی بدن نقش دارد.این ویتامین کار پاکسازی آثار ناشی از مواد اکسیدان در پوست را بیشتر می نماید و به این ترتیب از ما در برابر تنش اکسیداتیو ناشی از محیط محافظت می نماید.
کمبود ویتامین C باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن و افزایش آسیب پذیری در برابر عفونت ها می شود.
9. یاری به عملکرد مغز
این میوه دارای مقادیر قابل توجهی ویتامین B6 و فولات است، دو نوع ویتامین B که برای رشد و عملکرد مغز ضروری هستند.تحقیقات نشان داده میان کمبود فولات و ویتامین B6 و افت عملکرد شناختی ارتباط وجود دارد و این کمبود می تواند ریسک ابتلا به بیماری های تخریب نماینده اعصاب مثل آلزایمر و زوال عقل را کاهش دهد.
به علاوه، ویتامین B به تقویت روحیه یاری می نماید. ویتامین B6 به فراوری هورمون های سروتونین و نورپینفرین یاری می نماید، هورمون های موسوم به شادی که کار آن ها کنترل شرایط روحی، توانایی تمرکز و سطح انرژی در ما است. طبق تحقیقات، جلوگیری یا برطرف کمبود فولات می تواند ریسک ابتلا به بیماری های روحی ای مثل افسردگی را کاهش دهد. {2}
فواید تخم طالبی
براساس تحقیقی که در دانشگاه فردوسی مشهد صورت گرفته است، عصاره تخمه این میوه دارای 3.6 درصد پروتئین، 4درصد چربی و 2.5درصد کربوهیدرات است که با ترکیب تغذیه ای شیر سویا مشابه است.محققان این دانشگاه معتقدند، شیر به دست آمده از تخمه طالبی را می توان جایگزین با ارزش شیر سویا محسوب کرد. بعلاوه این ماده برای نوزادان نیز مفید است.
تخم طالبی یا گرمک با تخم کدو و تخم خیار تشکیل تخم های خنک را می دهند و برای تسکین و نرم کردن سینه مصرف می شود.
طرز مصرف آن این است که این سه تخم را کمی می کوبند و در آب می ریزند تا شیره آن در آب مخلوط شود، سپس آن را صاف نموده و مصرف می نمایند.
جالب است بدانید از تخم های این میوه در چین برای پایین آوردن تب و آرام کردن سیستم گوارشی استفاده می شود. {3}
چگونه طالبی را انتخاب و ذخیره کنیم؟
طالبی را انتخاب کنید که رنگ زرد-نارنجی داشته باشد. سفت و سنگین باشد و نقاط و لکه های کمی بر سطحش وجود داشته باشد.طالبی های لکه دار یا کثیف ریسک بالاتری از وجود داشتن باکتری را دارند، پس مطمئن باشید که که آن را از یک جای بهداشتی می خرید و قبل از مصرف آن را به صورت مناسب تمیز کنید. شما بعلاوه می توانید این میوه را کمی به صورت نارس خریداری کنید تا بتوانید تا چند روز بعد نیز آن را مصرف کنید.
نوع نارس آن به نسبت سفت تر و تقریبا سبز تر است. این نوع طالبی میتواند در دمای اتاق برای دو تا سه روز نگه داشته شود تا زمانی که موقع خوردنش برسد.
طعم مطبوع و لذت بخش آن وقتی میوه برسد بیشتر می شود، به همین خاطر مردم منتظر می مانند تا گوشته آن نرم و پر آب شود تا قبل از اینکه خورده شود.
هشدارها درباره طالبی
شما نباید طالبی مصرف کنید اگر به این گروه میوه های ملون (طالبی و خربزه) حساسیت دارید.تحقیقات نشان داده اند افراد دچار این حساسیت معمولا حساسیت به گرده و حتی حساسیت به میوه های غیر مرتبط ماننده هلو نیز دارند.
بهتر است طالبی را به صورت کامل و بریده نشده خریداری کنید نه به صورت از قبل بریده شده.
انواع بریده شده آن دارای ریسک نوعی مسمومیت ناشی از باکتری سالمونلا را دارند.
دقت داشته باشید که مصرف زیاد طالبی برای افراد مبتلا به دیابتی، ورم روده و سوء هاضمه ضرر دارد و باعث نفخ روده، معده و درد معده می شود.
نکته مهم این است که توصیه می شود طالبی پیش از غذای اصلی مصرف شود به این دلیل که همراه با غذا باعث سوء هضم شدید می شود. {4}
پی نوشت:
1.www.kalleh.com
2.www.yjc.ir
3.www.7ganj.ir
4.www.namnak.com
منبع: راسخون