7 راه چاره ساده برای آموزش غذا خوردن به بچه ها

به گزارش راه ساری، آموزش غذا خوردن به بچه ها یکی از مهم ترین مراحل رشد و پرورش فرزند است؛ کاری که در ابتدا سخت به نظر می رسد ولی اگر نکاتی را که در ادامه مطرح می کنیم رعایت کنید این مرحله از آموزش کودک، بدون دردسر و با موفقیت طی می گردد.

7 راه چاره ساده برای آموزش غذا خوردن به بچه ها

معمولا والدین وقتی که کودکشان با اشیای اطراف آشنا شد و غذاها و طعم های مختلف را تجربه کرد، تصمیم می گیرند به او آموزش دهند تا خودش غذا بخورد. اما در این مرحله، چند پرسش مهم مطرح می گردد؛

  • چه زمانی بچه ها را به یادگیری این مهارت جدید تشویق کنیم؟
  • آمادگی کودک برای یادگیری این مهارت، چه نشانه هایی دارد؟
  • چه غذاهایی برای آغاز آموزش مناسب هستند؟

پاسخ صحیح به این پرسش ها می تواند کار را برای شما و کودکتان آسان کند. با خبرنگاران مگ همراه باشید.

بچه ها در چه سنی می توانند خودشان غذا بخورند؟

معمولا بین 9 ماهگی تا یک سالگی، بچه ها به اینکه خودشان غذا بخورند علاقه نشان می دهند. بچه ها در این سن در حال تجربه کردن اشیای جامد هستند. آن ها مواد تشکیل دهنده هر غذا را بین انگشتان قرار می دهند و به وسیله حس کردن، تجربه می نمایند. همچنین کوشش می نمایند مقداری از غذا را برای چشیدن به سمت دهان ببرند. معمولا برای این کار غذا را چنگ می زنند و کوشش می نمایند هر چیزی را که در دستشان است در دهان بگذارند. حتی برخی از بچه ها کوشش می نمایند با استفاده از انگشت های اشاره و شست، غذا را بردارند. این یکی از مهم ترین مهارت های حرکتی پایه است. این ها همگی نشانه های خوبی هستند. اگر این نشانه ها را در کودک دیدید، می توانید آموزش را آغاز کنید. کودکتان برای یادگیری آماده است و می تواند خودش غذا بخورد.

آمادگی کودک برای یادگیری اینکه خودش غذا بخورد، چه نشانه هایی دارد؟

برای اینکه متوجه بشوید کودک آمادگی لازم برای یادگیری این مهارت را دارد، نشانه های زیر را آنالیز کنید؛

  • زمانی که به کودک غذا می دهید، سعی می نماید قاشق را از دستتان بگیرد.
  • کودک کوشش می نماید بشقاب غذای خودش یا شما را بردارد و جابه جا کند.
  • کودک زمانی که بازی می نماید یا غذا می خورد، کوشش می نماید با استفاده از انگشت های اشاره و شست هر چیزی را بگیرد و در دهانش بگذارد.
  • زمانی که می خواهید به کودک غذا بدهید، دست شما را پس می زند.

نباید فقط سن کودک را در نظر بگیرید؛ توجه به این نشانه ها مهم تر است. برای نمونه، اگر کودک 9 یا 10 ماهه ای دارید که نشانه های بالا را ندارد، باید منتظر بروز نشانه ها باشید. اما درباره کودکی که نشانه هایی از آمادگی را در او می بینید، مهم است که فرصت های بیشتری به او بدهید تا مهارت غذا خوردن را تمرین کند. هر چند باری که کوشش کودک ناموفق بود مهم نیست، دوباره به او فرصت تمرین کردن بدهید. کودک با تمرین و تکرار، مهارت را یاد می گیرد.

آموزش غذا خوردن به بچه ها را با چه غذاهایی آغاز کنیم؟

برای آموزش غذا خوردن به بچه ها باید غذاهایی را انتخاب کنید که دریافت، برداشتن، نگه داشتن و در دهان گذاشتن آن ها راحت باشد. می توانید گزینه های زیر را انتخاب کنید؛

  • هویج، سیب زمینی، نخود فرنگی یا کدو حلوایی کاملا پخته و نرم
  • تکه های کوچک میوه های نرم (موز رسیده، کیوی یا هلو)
  • سیب یا گلابی کاملا پخته و نرم
  • ماکارونی کاملا پخته و نرم
  • تکه های خرد شده و کاملا پخته مرغ، ماهی یا بوقلمون

هر غذایی که برای بچه انتخاب می کنید باید کاملا نرم باشد و تکه های غذا اندازه مناسبی داشته باشند؛ به اندازه کافی عظیم باشند تا کودک بتواند به راحتی آن ها را بردارد و به اندازه کافی کوچک باشند تا باعث خفگی او نشوند.

برای کودکی که به تازگی یاد گرفته خودش غذا بخورد، چه غذاهایی مناسب نیست؟

باید از غذاهایی که ممکن است باعث خفگی کودک بشوند، اجتناب کنید. برای نمونه:

  • آجیل
  • ذرت بو داده
  • هویج خام
  • حبه انگور
  • کشمش
  • تکه های عظیم همه غذاها

کودک همه دندان های خود را ندارد پس باید غذای کودک کاملا نرم باشد. زمانی که کودک به دو سالگی رسید و دندان های آسیای عظیم او رشد کردند، می تواند غذاهای سفت تر را هم بجود. برای اینکه تشخیص دهید غذایی که برای کودک آماده نموده اید، کاملا بی خطر و به اندازه کافی نرم است، تکه ای از آن غذا را با انگشتان خود له کنید. اگر نمی توانید به راحتی آن را له کنید، این غذا برای کودک شما مناسب نیست و در جویدن آن با مشکل روبرو می گردد.

چگونه به بچه ها یاد بدهیم خودشان غذا بخورند؟

اگر متوجه شد ه اید کودک آمادگی لازم برای یادگیری این مهارت را دارد و با غذاهای مناسب برای آغاز آموزش هم آشنا شده اید، حالا به راه حلهایی برای آموزش احتیاج دارید. می توانید از راه حلهای زیر یاری بگیرید؛

1. برای تمرین، فرصت بیشتری به کودک بدهید

برای اینکه کودک سریع تر یاد بگیرد خودش غذا بخورد، باید فرصت بیشتری برای تجربه کردن به او بدهید. غذای او را در ظرف مخصوص خودش بریزید و به او اجازه دهید هر طور که می تواند با دست هایش غذا بخورد.

2. کودک را تشویق کنید با دست غذا بخورد

قبل از اینکه کودک را با وسایل غذا خوردن آشنا کنید، ابتدا او را تشویق کنید که با دست غذا را در دهانش بگذارد. یک راه حل خوب برای آغاز این است که چند تکه غذای مناسب را در ظرفی پیش کودک بگذارید و او را تشویق کنید تکه ها را با دست بردارد و به سمت دهانش ببرد. شاید از نظر شما، کودک در خوردن تکه های غذا ناموفق باشد و فقط غذا را چنگ بزند ولی او در حال تجربه کردن و یادگیری است.

3. کودک را با وسایل غذا خوردن و ظروف آشنا کنید و او را تشویق کنید از آن ها استفاده کند

وقتی که کودک آمادگی لازم برای اینکه خودش غذا بخورد را پیدا کرد، بهترین فرصت است تا او را با وسایل و ظروف غذا خوردن آشنا کنید. هر چه زودتر این آشنایی انجام گردد، کودک راحت تر به استفاده از این وسایل و ظروف عادت می نماید.

بهترین راه حل برای آغاز این است که هنگام غذا خوردن کودک، از دو قاشق بهره ببرید؛ یکی در دست خود کودک برای استفاده و تمرین و دیگری در دست شما برای کمی یاری. البته کودک از شما تقلید می نماید و می توانید از این ویژگی هم برای آموزش بهره ببرید. کودک کوشش می نماید مانند شما مقداری از غذا را با قاشق خودش بردارد و در دهانش بگذارد.

راه حل دیگری که می توانید امتحان کنید این است که ابتدا خودتان قاشق او را پر کنید و قاشق پر از غذا را به او بدهید تا خودش قاشق را در دهانش بگذارد. با این کار، کودک برای حفظ تعادل قاشق، تمرین خوبی انجام می دهد.

برای اینکه هم خودتان و هم کودک راحت تر باشید، توصیه می گردد از غذاهای سفت تر آغاز کنید. غذاهایی مانند اوتمیل که راحت تر در قاشق جای می گیرند، غذاهای مناسبی برای آغاز این تمرینات هستند.

4. در زمانی که کودک غذا می خورد، به او نزدیک باشید

زمانی که کودک خودش غذا می خورد، مهم است کنار او باشید و از او مراقبت کنید. شاید مقداری از غذا وارد بینی کودک گردد یا در گلوی او گیر کند. شاید کودک به غذا یا طعم خاصی میل نداشته باشد. حتی مهم است که چه مقدار غذا را با قاشق خودش برمی دارد و در دهانش می گذارد. همه این ها دلایلی هستند که ماندن شما کنار کودک را ضروری می نمایند. کودک چیز جدیدی را تجربه می نماید و به یاری و هدایت شما احتیاج دارد.

5. برای به هم ریختگی ها و کثیفی ها آماده باشید

وقتی به کودک اجازه می دهید خودش غذا بخورد، به هم ریختگی و کثیفی کاملا طبیعی است. نباید درباره این موضوع استرس و نگرانی داشته باشید. راه حلهای زیادی برای مدیریت شرایط وجود دارد؛ استفاده از پیش بند، پهن کردن پارچه ای زیر کودک، استفاده از دستمال مرطوب کودک و…

حتی شاید مجبور شوید بعد از اینکه کودک غذا خوردنش را تمام کرد، او را به حمام ببرید. اما این هم اشکالی ندارد. به هم ریختگی و کثیفی بعد از غذا، نشانه موفقیت کودک است زیرا نشان می دهد او برای اینکه خودش غذا بخورد چه کوشش زیادی نموده است. اگر کمی صبر کنید مهارت کودک در غذا خوردن بیشتر می گردد. این هم بخشی از مراحل رشد کودک است؛ به زودی از این مرحله هم عبور خواهید کرد.

6. همراه با اعضای خانواده غذا بخورید

یکی از بهترین راه حلها برای اینکه کودک یاد بگیرد خودش غذا بخورد، فراهم کردن شرایطی است که کودک بتواند غذا خوردن دیگران را تماشا کند. بچه ها از رفتار عظیمترها الگوبرداری می نمایند. آن ها در غذا خوردن و استفاده از وسایل و ظروف هم از رفتار والدین یا خواهر و برادر عظیمتر خود تقلید می نمایند.

بچه ها با تماشای شما باور می نمایند که خودشان هم می توانند آن کار را انجام دهند و این باعث ایجاد اعتماد به نفس در آن ها می گردد. اگر زمانی که به کودکتان غذا می دهید با وقتی که خودتان و سایر اعضای خانواده غذا می خورید متفاوت باشد، فرصت یادگیری با تقلید را از او گرفته اید؛ فرصتی که او می تواند رفتارهای صحیح هنگام غذا خوردن را از شما بیاموزد.

7. در آموزش غذا خوردن به بچه ها شکیبا باشید

آموزش هر مهارتی به بچه ها، به زمان احتیاج دارد و نباید در آن عجله کرد. صبر، کلید حل مسائل است. آموزش غذا خوردن به بچه ها هم از این قاعده مستثنی نیست.

سرعت کودک در غذا خوردن به عوامل زیادی بستگی دارد و نباید فراموش کنید که کودک می تواند نشانه های گرسنگی یا سیری خودش را درک کند. بنابراین زمان کافی برای غذا خوردن در اختیار کودک بگذارید.

اگر شکیبا باشید و به کودک فرصت تمرین کردن بدهید، در کمترین زمان یاد می گیرد خودش غذا بخورد.

در زمان رفلکس حلقی یا خفگی کودک هنگام غذا خوردن، چه کارهایی باید انجام داد؟

وقتی کودک خودش غذا می خورد، باید انتظار رفلکس حلقی را داشته باشید. رفلکس حلقی واکنش طبیعی و دفاعی بدن برای مقابله با خفگی است که از ورود جسم خارجی به حلق جلوگیری می نماید. این اتفاق زمانی رخ می دهد که کودک غذای زیادی در دهانش بگذارد یا غذای جدیدی را تجربه کند.

اگر رفلکس حلقی دائما تکرار نگردد یا باعث ناراحتی کودک نگردد، اتفاقی کاملا عادی است. اما اگر زمانی که کودک خودش غذا می خورد، رفلکس حلقی او دائما تکرار می گردد، باید دلیل آن را پیدا کنید و سعی کنید برای وعده های بعدی مشکل را حل کنید. اگر این فرایند ادامه پیدا کند، روی کیفیت غذا خوردن و میل کودک به غذا تأثیر منفی می گذارد.

اما خفگی در مقایسه با رفلکس حلقی بسیار خطرناک تر است و می تواند تهدیدی برای زندگی کودک باشد. خفگی زمانی رخ می دهد که جسم خارجی وارد مجاری تنفسی بگردد و راستا انتقال هوا به درون بدن و ریه ها با مشکل روبرو گردد.

اگر کودکی در این شرایط قرار بگیرد، ممکن است ابتدا سرفه کند اما بعد از مدت کوتاهی ساکت می گردد. او به دلیل انسداد مجاری تنفسی، نمی تواند گریه کند یا صدایی از خود درآورد. این مسأله کاملا جدی است. زمانی که می خواهید به کودک یاد بدهید خودش غذا بخورد، انتخاب غذای مناسب از نظر نوع، اندازه و سفتی و نرمی، بسیار مهم است.

جمع بندی

در مراحل رشد کودک، به یکی از جذاب ترین مراحل رسیده اید اما نباید فراموش کنید که این مرحله هم به زمان احتیاج دارد. کودکی که در حال یادگیری است و می خواهد خودش غذا بخورد، نمی تواند به اندازه کافی غذا بخورد و این کاملا طبیعی است. وعده های غذایی او را بیشتر کنید و با دادن فینگرفودها و پوره ها او را سیر کنید.

آموزش غذا خوردن به بچه ها مرحله مهمی در زندگی کودک است. می توانید لحظات جذاب و به هم ریختگی های آن را ثبت کنید تا لذت امروز شما لذت فردای فرزندتان باشد؛ پس زیاد عکس بگیرید.

منبع: BABY CHICK

منبع: دیجیکالا مگ
انتشار: 15 مرداد 1400 بروزرسانی: 15 مرداد 1400 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 14097

به "7 راه چاره ساده برای آموزش غذا خوردن به بچه ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "7 راه چاره ساده برای آموزش غذا خوردن به بچه ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید