آلودگی کاوه سودا منشأ نمکی دارد ، عناصر سنگین و سمی زیر حد استاندارد است
به گزارش راه ساری، سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه تبریز گفت: بخشی از شوری آبخوان منطقه منشأ زمین شناسی دارد میزان شوری آب در بالادست و این موضوع که پساب کارخانه باعث شده تا آب پایین دست قابلیت شرب را از دست بدهد، صحت ندارد.

به گزارش گروه دانشگاه خبرنگاران، به نقل از استانداری آذربایجان شرقی، علی جهانگیری، معاون هماهنگی امور مالی استاندار آذربایجان شرقی در جمع خبرنگاران با اشاره به مطالبی که در سال های گذشته درخصوص خطرات زیست محیطی کارخانه کاوه سودا مطرح بود، گفت: از نظر دولت، سازمان های متولی محیط زیست، امین ترین مرجع آنالیز این مسأله هستند؛ اما برای پیگیری جدی و برطرف هرگونه شائبه، مدیریت استان تصمیم گرفت که آنالیز این موضوع را به یک مرجع مستقل صاحب صلاحیت واگذار کند.
بیشتر بخوانید:
کوشش دانشجویان برای حل مسائل زیست محیطی کارخانه کاوه سودامدیرعامل کاوه سودا برای پاسخگویی به سوالات دانشجویان به دانشگاه مراغه می آید
آلودگی کارخانه کاوه سودا مراغه با یاری تیمی دانشگاهی آنالیز می گردد
جهانگیری عنوان نمود: اداره کل حفاظت محیط زیست و مدیران شرکت کاوه سودا هم از این تصمیم استقبال و اعلام کردند که آماده آنالیز و اجرای هرگونه راه چاره علمی برای حل مسائل احتمالی هستند.
معاون هماهنگی امور مالی استاندار آذربایجان شرقی توضیح داد: بر این اساس، دانشگاه تبریز به عنوان یکی از دانشگاه های صاحب نام کشور، مسئولیت این کار را بر عهده گرفت و تیم تخصصی این دانشگاه، موضوع خطرات زیست محیطی کارخانه کاوه سودا را آنالیز کردند.
وی با قدردانی از حساسیت اصحاب رسانه و خبرنگاران نسبت به پیگیری این موضوع، گفت: بنا به وعده ای که به اصحاب رسانه مبنی بر اطلاع رسانی از نتایج این تحقیقات داده بودیم امروز این امر محقق شد.
جهانگیری با بیان اینکه رسانه ها، نماینده افکار عمومی جامعه هستند، اضافه کرد: رسانه ها باید در بیان مسائل و چالش ها، همه ابعاد یک موضوع را در نظر داشته باشند و مسائل را به نحوی مطرح نمایند که در جهت سازنده قرار گیرد.
معاون هماهنگی امور مالی استاندار آذربایجان شرقی با بیان اینکه مسأله محیط زیست، مسأله حساسی است، اظهار کرد: دولت از طرفی متولی حفاظت از محیط زیست است و از طرفی متولی رونق فراوری و توسعه اشتغال و این دو باید در کنار هم مورد توجه قرار گیرد.
عبدالرضا واعظی، سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه تبریز هم در این جلسه گفت: نتایج تحقیقات درمورد آلایندگی کارخانه کاوه سودا نشان می دهد که محدوده ای به وسعت 200 هکتار در پایین دست کارخانه تا اراضی روستای خانقاه به علت نشت از حوضچه ها آلوده شده است، اما این آلودگی صرفاً از نوع افزایش شوری آب زیرزمینی بوده و سایر پارامتر ها نظیر عناصر سنگین و سمی زیر حد استاندارد های زیست محیطی است.
واعظی با بیان اینکه آلودگی ایجادشده در اثر شکست حوضچه ها در سال 1384 کاملاً از بین رفته است و میزان شوری آب در سال 1386 به حد زمینه بازگشته است، اضافه کرد: شکست حوضچه ها در سال 1388 منجر به آلودگی محدوده ای به وسعت 600 هکتار شده است که اثر آن به مرور زمان کاهش یافته، اما هنوز بالاتر از حد مجاز است.
سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه تبریز با بیان اینکه بخشی از شوری آبخوان منطقه منشأ زمین شناسی دارد، اضافه کرد: میزان شوری آب در بالادست کارخانه نیز بالاتر از حد مجاز برای شرب است و این موضوع که پساب کارخانه باعث شده تا آب پایین دست قابلیت شرب را از دست بدهد، صحت ندارد.
واعظی تأکید کرد: سایر موارد ادعا شده درباره شوری آب چاه های منطقه بخصوص در اراضی شهر بناب، مربوط به کارخانه کاوه سودا نبوده و می تواند منشأ های دیگری داشته باشد.
آلودگی محیط زیست خط قرمز ما است
حمید قاسمی، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی نیز در این جلسه تاکید نمود: در رابطه با برخورد با آلاینده ها به هیچ وجه کوتاه نمی آییم و هر جا آلایندگی باشد، برخورد می کنیم.
قاسمی با تاکید بر ضرورت توجه به مسائل زیست محیطی در کنار توسعه پایدار و اشتغال، گفت: آلودگی محیط زیست خط قرمز ما است.
قاسمی اضافه کرد: ایجاد هر واحد صنعتی و معدنی هم اثرات منفی و هم اثرات مثبتی دارد و هدف از ابلاغیه های محیط زیست کاهش و به حداقل رساندن اثرات منفی است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در ادامه با اشاره به شروع فعالیت کارخانه کاوه سودا از سال 82 اظهار کرد: این کارخانه در سال 76 از سازمان صنعت و معدن برای فراوری کربنات سدیم به ظرفیت 2000 هزار تن در سال مجوز احداث گرفته و در سال 82 به بهره برداری رسیده است.
قاسمی اعلام کرد: نظارت مداوم به صورت دوره ای و ماهانه چهار بار از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی بر فعالیت های این کارخانه انجام می گردد و همچنین برداشت های فصلی از چاه های اطراف این کارخانه تا محل انتقال به دریاچه ارومیه به وسیله آزمایشگاه های معتمد انجام می گردد و نتایج آن به سازمان انتقال می یابد.
وی در مورد آلایندگی های کاوه سودا گفت: موارد ابلاغی سازمان حفاظت محیط زیست به این واحد در رابطه با لاگون ها و مدیریت پسماند طبق برنامه مدیریت زیست محیطی پیش می رود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با بیان اینکه برای معرفی کردن یک واحد به عنوان آلاینده باید مستندات قانونی داشته باشیم و در رابطه با آلودگی آب های زیرزمینی توسط این واحد مستنداتی احراز نکرده بودیم، اظهار داشت: با اعتراض چند رسانه استان، مطالعه آلایندگی این واحد را به یک مرجع علمی بی طرف واگذار کردیم و از همان ابتدا هم اعلام کردیم نتیجه مطالعه دانشگاه تبریز هر چه باشد، بر اساس آن عمل می کنیم.
قاسمی اظهار کرد: ما به مطالعه دانشگاه تبریز هم اکتفا نکردیم و از کاوه سودا خواستیم طرح مدیریت ریسک و ای. ام. پی این شرکت را هم مطالعه و ارائه کند
منبع: خبرگزاری دانشجوبالی: سفر به جزیره ای شگفت انگیز در اندونزی