بیوگرافی صادق چوبک ، پدر داستان نویسی ایران

به گزارش راه ساری، صادق چوبک داستان نویس مشهور ایرانی در 14 تیرماه 1295 خورشیدی در بوشهر به جهان آمد.رمان های سنگ شکیبا و تنگسیر از آثار مشهور صادق چوبک است

بیوگرافی صادق چوبک ، پدر داستان نویسی ایران

صادق چوبک از نویسندگان معروف ایرانی است که او را همراه عظیم علوی و صادق راهنمایی، پدران داستان نویسی نوین ایرانی می دانند. با خبرنگاران همراه شوید تا نگاهی به بیوگرافی صادق چوبک بیاندازیم.

بیوگرافی صادق چوبک

صادق چوبک در 14 تیرماه سال 1295 خورشیدی در بوشهر به جهان آمد. پدرش تاجر بود، اما به دنبال شغل پدر نرفت و به کتاب روی آورد. تا مقطع سوم ابتدایی در مدرسه سعادت بوشهر درس خواند. در سال 1303 به بیماری مالاریا مبتلا شد و برای معالجه به شیراز نقل مکان کرد. در شیراز در مدرسه های شفاییه، باقریه، سلطانیه و حیات تحصیل کرد. نخستین مقاله چوبک در سال 1310 در روزنامه محلی بیان حقیقت منتشر شد. وی در سال 1313 پیروز به اخذ گواهی نامه سیکل گشت. در سال 1314 در کالج امریکایی تهران به ادامه تحصیل پرداخت. وی در سال 1316 به استخدام وزارت فرهنگ درآمد.

صادق چوبک پس از مدتی برای خدمت سربازی احضار شد. در سال دوم خدمت سربازی به خاطر تسلط بر زبان انگلیسی به عنوان مترجم، خدمتش در ستاد ارتش به سرانجام رسید. در سال 1319 در وزارت دارایی به عنوان تحویل دار استخدام شد. با ورود مستشاران امریکایی، به آن هیأت منتقل شد و به عنوان مترجم آغاز به کار کرد.

ازدواج

چوبک در سال 1316 و پس از دریافت دیپلم ادبی خود با همسرش به نام قدسی خانم ازدواج کرد که حاصل این ازدواج دو فرزند پسر به نام های روزبه و بابک بود. او زمانی که در کالج آمریکایی تهران درس می خواند با همسرش آشنا شده بود.

آغاز داستان نویسی

اولین مجموعه داستانش را با نام خیمه شب بازی در سال 1324 منتشر کرد. در این اثر و چرا دریا طوفانی شد (1328) بیشتر به توصیف مناظر می پردازد، ضمن اینکه شخصیت های داستان و روابط آن ها و روحیات آنها نیز به تصویر کشیده می گردد. در سال 1328 اثر دیگرش را هم که حاوی سه داستان و یک نمایشنامه بود، تحت عنوان انتری که لوطی اش مرده بود به چاپ سپرد. آثار دیگر وی که برایش شهرت فراوان به ارمغان آورد، رمان های تنگسیر (1342) و سنگ شکیبا (1345) است.

تنگسیر به 18 زبان ترجمه شده و امیر نادری، فیلمساز معروف ایرانی، در سال 1352 بر اساس آن فیلمی به همین نام ساخته است. در سنگ شکیبا جریان سیال ذهنی روایت و بیان داستان از زبان افراد مختلف بکار گرفته شده است. این اثر بحث های زیادی را در محافل ادبی آن موقع برانگیخت. دیگر آثار داستانی چوبک عبارت اند از: چراغ آخر (مجموعه هشت داستان کوتاه)، روز اول قبر (مجموعه ده داستان کوتاه). چوبک به زبان انگلیسی مسلط بود و دستی نیز در ترجمه داشت. وی قصه معروف پینوکیو را با نام آدمک چوبی به فارسی برگرداند. شعر غُراب اثر ادگار آلن پو نیز به همت وی ترجمه شد. آخرین اثر منتشره اش هم ترجمه حکایت هندی عاشقانه ای به نام مهپاره بود که در زمستان 1370 منتشر شد. چوبک از اولین کوتاه نویسان قصه فارسی است و پس از محمد علی جمالزاده و صادق راهنمایی، می توان از او به عنوان یکی از پیشروان قصه نویسی جدید ایران نام برد.

در آثار چوبک هر شخصیت داستان به زبان خودش، زبان متناسب با فرهنگ و خانواده و سن و سالش سخن می گوید؛ کودک، بچگانه می اندیشد و بچگانه هم حرف می زند، زن زنانه فکر می نماید و زنانه هم حرف می زند و بدین ترتیب هر یک از شخصیت ها به بهترین وجه شکل می گیرند و شخصیت پردازی پیروزی ایجاد می گردد که در بستر حوادث داستان، زیبایی و عمق خوشایندی به داستان می دهد. وی در توصیف واقعیت های زندگی نیز وسواس زیادی داشت و این نیز از ویژگی های آثار وی است. چوبک را به سبب همین دقت نظر در جزیی نگری ها و درون بینی ها، رئالیست افراطی و گاهی حتی ناتورالیست خوانده اند.

سبک آثار چوبک

بیشتر داستان های وی حکایت تیره روزی مردمی است که اسیر خرافه و نادانی و پایبند به مذهب خویش هستند. چوبک با توجه به خشونت رفتاری ای که در طبقات فرودست دیده می شد سراغ شخصیت ها و ماجراهایی رفت که هرکدام بخشی از این رفتار را بازتاب می دادند و به شدت ره به تاریکی می بردند. او یک رئالیست تمام عیار بود که با منعکس کردن چرک ها و زخم های طبقه رها شده فرودست نه در جستجوی درمان آن ها بود و نه کوشش داشت پیشوای فکری نسلی گردد که تاب این همه زشتی را نداشت. به همین دلیل چهره کریه و ناخوشایندی که از انسان بی چیز، گرسنه و فاقد رؤیا ارائه می دهد، نه تنها مبنای آرمان گرایانه ندارد بلکه نوعی رابطه دیالکتیکی است بین جنبه های مختلف خشونت. او در بیشتر داستان های کوتاهش و رمان سنگ شکیبا رکود و جمود زیستی ای را به تصویر کشید که اجازه خلق باورهای عظیم و فکرهای مترقی را نمی دهد. از این منظر طبقه فرودست هرچند به عنوان مظلوم اما به شکل گناهکار ترسیم می گردد که هرچه بیشتر در گل و لای فرو می رود. طبق نظر منتقدین سیاهی ها و زشتی های جامعه در آثار او با زبانی ساده، به روشنی ترسیم شده است.

درگذشت صادق چوبک

در روز آدینه، 12 ژوئیه 1988 (13 تیرماه 1377) صادق چوبک در امریکا و در سن 82 سالگی درگذشت. جسد چوبک به درخواست خودش سوزانده شد. کاری که مرگ فرصت انجام آن را به چوبک نداد، ترجمه رمان شوکونتلا بود.

آثار صادق چوبک

داستان
  • خیمه شب بازی (1324) شامل داستان های: شامل داستان های نفتی، گل های گوشتی، عدل، زیر چراغ قرمز، آخرشب، مردی در قفس، پیراهن زرشکی، مسیو الیاس، اسائه ادب (تقدیم به صادق راهنمایی)، بعدازظهر آخر پاییز (تقدیم به مسعود فرزاد)، یحیی.
  • چرا دریا طوفانی شد (1328) شامل داستان های: شامل داستان های گورکن، چشم شیشه ای، دسته گل، یک چیز خاکستری، پاچه خیزک، روز اول قبر، همراه، عروسک فروشی، یک شب بی خوابی، همراه (به شیوه ای دیگر)، هفخط (نمایش)
  • انتری که لوطی اش مرده بود (1328) شامل داستان های: چراغ آخر، سارق قالپاق، کفترباز، بچه گربه ای که چشمانش باز نشده بود، اسب چوبی، آتما، سگ من، توپ لاستیکی، دوست. پریزاد و پریماه.
  • روز اول قبر (1344)
  • چراغ آخر (1344)
  • عمرکشون
  • قفس

رمان

  • تنگسیر (1342)
  • سنگ شکیبا (1345)

ترجمه

  • آدمک چوبی
  • غراب
  • مهپاره

از آثار وی مجموعه داستان انتری که لوطی اش مرده بود و رمانهای سنگ شکیبا و تنگسیر بیش از بقیه شهرت پیدا نموده است.

مجله اینترنتی خبرنگاران

بانیما: قدرت گرفته از سیستم مدیریت محتوای بانیما

بانوی ایران: مجله خبری و ورزشی بانوان، مجله خانواده

منبع: setare.com
انتشار: 25 مرداد 1400 بروزرسانی: 25 مرداد 1400 گردآورنده: rahesari.ir شناسه مطلب: 12466

به "بیوگرافی صادق چوبک ، پدر داستان نویسی ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بیوگرافی صادق چوبک ، پدر داستان نویسی ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید