طرز تهیه آبگوشت بامیه؛ غذای لذیذ و مقوی ایلامی
به گزارش راه ساری، با طرز تهیه آبگوشت بامیه، یکی از غذاهای محلی و مقوی ایلام آشنا شوید و با طبخ آن در منزل، روزی مملو از طعم های خوشمزه برای خود و عزیزانتان رقم بزنید.
دلتان یک غذای نو و مقوی می خواهد؟ می خواهید برای ناهار یا شام، یک غذای خوشمزه و متفاوت بپزید و نمی دانید چه چیزی درست کنید؟ نگران نباشید و به آشپزخانه بروید تا یکی از غذاهای لذیذ و منحصربه فرد محلی ایران را درست کنید. خبرنگاران امروز قصد دارد طرز تهیه یکی از لذیذترین غذاهای استان ایلام به نام آبگوشت بامیه را در اختیار شما قرار دهد تا با درست کردن آن در آشپزخانه، سفری به حال و هوای کوهستانی استان ایلام ترتیب دهید.
آبگوشت، یکی از مهم ترین و اصیل ترین غذاهای ایرانی است که در تمام استان های کشور، به علت مواد مغذی و طعم لذیذ آن، طرفداران بسکمک دارد و بیشتر خانواده ها، این غذا را در برنامه غذایی خود می گنجانند. گیاه خواران نیز می توانند با استفاده از حبوبات و آب آبگوشت در کنار سبزی پلو، غذای مفیدی برای خود تدارک ببینند.
آبگوشت بامیه از جمله غذاهای محلی و اصیل ایلامی است که با بامیه، گوجه فرنگی رنده شده، گوشت گوسفند، پیاز، رب گوجه فرنگی، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه درست می شود. این غذای لذیذ، معروفیت چندانی در دیگر شهرهای ایران ندارد، در حالی که بسیار مقوی و لذیذ است و کافی است تنها یک بار آن را امتحان کنید تا متوجه شوید که این غذا پتانسیل قرار گرفتن در برنامه غذایی ماهانه شما را دارد. وجود مواد سالم و ارزش غذایی هر یک از آن ها باعث مفید و سالم بودن این غذای محلی ایلامی شده است. آبگوشت بامیه برای درمان دیابت و دیگر بیماری ها نیز بسیار معروف است.
آبگوشت بامیه مانند آبگوشت های دیگر، غذایی آبکی است و همراه با نان تازه، سبزی خوردن و انواع ترشی سرو می شود. این غذای لذیذ را معمولا در دو بخش به سر میز می آورند؛ به این طریق که آبگوشت را در کاسه می ریزند و گوشت و بامیه را در بشقاب می کشند و کنار آن می گذارند.
بامیه یا بمب خاصیت، یکی از مواد غذایی بسیار مفید و مقوی است که متاسفانه در وعده های غذایی ما کمتر دیده می شود. جالب است بدانید که از بامیه در اروپای شرقی در اطراف دریای مدیترانه بیشتر از سایر نقاط استفاده می شود؛ در ترکیه نیز معمولا این ماده غذایی را خشک کرده و برای مصرف زمستان ذخیره می کنند و در ایران برای تهیه خوراک یا خورش بامیه از آن استفاده می شود.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- تاریخچه بامیه
- مواد لازم
- طرز تهیه
- نکات مهم برای طبخ آبگوشت بامیه
- فواید خورش بامیه
- عوارض جانبی بامیه
- سفر به ایلام با طعم آبگوشت بامیه
تاریخچه بامیه
خاستگاه جغرافیایی اصلی گیاه سبزرنگ بامیه، به احتمال زیاد در کشورهای غرب آفریقا، جنوب آسیا و اتیوپی بوده است. این گیاه مغذی در منطقه ها گرمسیری، نیمه گرمسیری و آب و هوای معتدل در سراسر جهان کشت می شود. ارتفاع بوته بامیه به 50 تا 150 سانتی متر می رسد و تشکیل گل و میوه در گیاه تدریجی است. همین مسئله موجب طولانی شدن دوره رشد این گیاه تره باری است. بامیه از خانواده پنیرک است و طول میوه رسیده آن به 3 تا 7 سانتی متر می رسد.
مصری ها و مورها در قرن دوازدهم و سیزدهم میلادی از واژه عربی بامیه برای اشاره کردن به این گیاه استفاده می کردند و این موضوع نشان می دهد که بامیه از عربستان به مصر آمده است؛ اما به احتمال زیاد قبل از آن، از اتیوپی وارد عربستان شده است. بیشتر احتمال می رود که بامیه از طریق دریای سرخ و تنگه باب المندب به جنوب غربی آسیا و شبه جزیره عربستان وارد شده باشد تا از سمت شمال و از طریق صحرای بزرگ آفریقا و هند.
مواد لازم
برای 6 نفر
- 400 گرم گوشت گوسفند
- 2 عدد پیاز میانه پوست کنده و خلالی خردشده
- 400 گرم بامیه
- 3 عدد گوجه فرنگی پوست کنده و رنده شده
- یک قاشق چای خوری زردچوبه
- نصف قاشق چای خوری ادویه
- 4 تا 5 قاشق غذاخوری روغن
- نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم
- 2 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
- نان، سبزی خوردن، پیاز و انواع ترشی برای سرو
طرز تهیه
1. دو قاشق غذاخوری روغن را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت میانه گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیازها را در آن بریزید و کمی تفت دهید تا نرم شوند.
2. زردچوبه، ادویه و فلفل سیاه را به پیاز اضافه کنید و هم بزنید؛ سپس گوشت را اضافه کنید و برای چند دقیقه تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند.
3. رب گوجه فرنگی را به گوشت اضافه بیفزایید و هم بزنید. رب را به مدت 2 تا 3 دقیقه تفت دهید تا خوشرنگ تر شود.
4. چهار لیوان آب جوش در قابلمه بریزید. سپس درب قابلمه را ببندید و شعله گاز را کم کنید. اجازه دهید تا گوشت بپزد.
5. دو تا سه قاشق روغن در ماهیتابه ای جداگانه بریزید و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس بامیه ها را در آن بریزید و برای 10 تا 15 دقیقه آن ها را تفت دهید تا بوی خامی آن ها گرفته شود.
6. پس از حدود 2 ساعت، گوشت شما نیم پز می شود. در این مرحله باید گوجه فرنگی رنده شده و بامیه را به آن اضافه کنید.
7. مزه غذا را امتحان کنید و به مقدار کافی به آن نمک بزنید. درب قابلمه را ببندید.
8. آبگوشت را به مدت یک ساعت دیگر بپزید تا گوشت کاملا بپزد و بامیه ها نرم شوند.
9. زمانی که آبگوشت جا افتاد، گاز را خاموش کنید. آبگوشت را در کاسه بریزید، گوشت و بامیه را در بشقاب بکشید و کنار آن بگذارید.
10. آبگوشت بامیه لذیذ خود را با نان، سبزی خوردن، پیاز و انواع ترشی سرو کنید.
نکات مهم برای طبخ آبگوشت بامیه
- آبگوشت بامیه غذایی با طعم تند است و شما بسته به ذائقه خود می توانید مقدار تندی آن را تنظیم کنید.
- آبگوشت نبامیه باید آن قدر بپزد که آب خود را از دست بدهد؛ چراکه غذایی آبکی است و باید بتوان آن را به صورت آبگوشت معمولی سرو کرد.
- شما در صورت تمایل می توانید از سیب زمینی هم در آبگوشت بامیه استفاده کنید.
- شما می توانید در صورت تمایل از یک تا 2 عدد سیر له شده، فلفل سبز خردشده و لیمو امانی نیز در تهیه آبگوشت بامیه استفاده کنید تا طعم لذیذتری به آن بدهید.
- برای ترش کردن این آبگوشت، می توان از آبغوره، آب لیمو یا چند عدد گوجه سبز ترش استفاده کرد.
- توجه داشته باشید که نباید کلاهک بامیه را از ته جدا کنید، زیرا مواد لزج آن خارج شده و وارد آبگوشت می شود.
- هرچه بامیه شما کوچک تر باشد، طعم و مزه بهتری دارد؛ پس هنگام خرید، بامیه های کوچک تر را انتخاب کنید.
- از خرید بامیه های بیش از حد رسیده، لکه دار و بسیار نرم خودداری کنید.
- بامیه هایی با پوسته سبز رنگ بخرید.
- برای تهیه یک آبگوشت خوشمزه و لذیذ از گوشت تازه گوسفندی استفاده کنید.
- برای فریز کردن بامیه حتما آن را تفت دهید و سپس در فریزر بگذارید؛ زیرا در غیر این صورت بامیه سفت و لزج می شود.
فواید خورش بامیه
بامیه، یک گیاه سبزرنگ مغذی است که در کشورهای آسیای جنوبی، آمریکا و آفریقا به وفور استفاده می شود. تمامی قسمتهای بامیه قابل خوردن هستند و از برگ های آن می توان در تهیه سالاد استفاده کرد. از این گیاه برای تهیه انواع خوراک، خورش و حتی سوشی و تمپورا در ژاپن استفاده می شود.
طبع بامیه، سرد و مرطوب است. بامیه منبع غنی پتاسیم، ویتامین B، ویتامین C، ویتامین A، فولیک اسید، منگنز، کبالت و کلسیم است و همچنین به عنوان یک منبع سرشار از فیبرهای خوراکی و ماده لزجی به نام موسیلاژ شناخته می شود. در ادامه با خواص بی شمار این گیاه مقوی آشنا شوید.
- محافظت از استخوان ها و دندان ها، جلوگیری از پوکی استخوان، رماتیسم و آرتروز
- تثبیت گوارش، کاهش عوامل بیماری قلبی عروقی و احتمالا سرطان روده، التیام زخم های گوارشی
- کمک به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی، جلوگیری از یبوست، جلوگیری از سندرم روده تحریک پذیر
- تقویت کننده مغز، کاهش ریسک آلزایمر و دیگر بیماری های عصبی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کنترل چاقی، تنظیم گلوکز خون و وزن بدن، افزایش تحمل در برابر گلوکز، کاهش اندازه کلسترول بد
- افزایش قوای جسمانی بدن، از بین بردن ضعف و بی حالی، مبارزه با افسردگی
- جلوگیری از انسداد رگ های قلب
- محافظت از کبد
- کاهش کلسترول و جذب قند، مناسب برای افراد مبتلا به فشار خون و چربی خون
- درمان عفونت ریه، کاهش گلودرد، درمان آسم
- درمان گرمازدگی در روزهای گرم سال
- تثبیت سلامتی پوست، درمان جوش و آکنه
- کاهش ریسک آب مروارید، بهبود بینایی
- جلوگیری از التهاب و عفونت در دهان
- حفظ کلیه سالم
- تنظیم کننده ترشح غدد داخلی
- رفع کم خونی
- جلوگیری و درمان گرفتگی عضلات، سردرد و تب
عوارض جانبی بامیه
- بامیه می تواند سطح گلوکز را در افراد دیابتی کاهش دهد؛ اما مصرف آن به همراه داروی متفورمینتوصیه نمی شود.
- بامیه حاوی ویتامین K است و انعقاد خون را افزایش می دهد. این گیاه برای افرادی که تحت مصرف داروهای ضد انعقاد خون از جمله وافارین هستند، توصیه نمی شود.
- استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد مبتلا به بیماری های کلیوی توصیه نمی شود.
سفر به ایلام با طعم آبگوشت بامیه
ایلام، یکی از استان های غربی کشور است که با جاذبه های طبیعی کوهستانی فراوان خود، هر سال میزبان هزاران گردشگر ایرانی و خارجی است. در سفر به ایلام به هیچ وجه نباید تجربه مزه کردن غذاهای محلی لذیذ از جمله گوجه پونه، مکش قالبی، کپه ایلامی، جگروز و آبگوشت بامیه را از دست بدهید.
آبگوشت مقوی بامیه با طعمی وسوسه کننده و رنگ و بویی دلربا، سفره شما را رنگارنگ و زیبا خواهد کرد. پس درنگ نکنید و به آشپزخانه بروید تا این غذای خوشمزه و متفاوت را برای اعضای خانواده خود طبخ کنید.
آیا پیروز به طبخ آبگوشت بامیه از مجموعه دستور پخت غذاهای ایرانی شده اید؟ اگر این طرز تهیه را دوست داشتید، حتما زیر همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگر مخاطبان خبرنگاران بنویسید. از قلم نیاندازید که از غذای لذیذ و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام ([email protected])، عکس های آن را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / نمناک / cookpad.com / setare.com / روزیاتو / نمناک