عملیات فتح المبین یمن
به گزارش راه ساری، فرایند تحولات یمن نشان داد که اختلافات سعودی ها و اماراتی ها از یک سو و اختلافات اماراتی ها و حزب اصلاح و دولت منصور هادی از سوی دیگر موضوعاتی نیستند که به راحتی حل و فصل شوند.
به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، سعد الله زارعی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت : یمنی ها دومین عملیات بزرگ خود علیه اشغالگران سعودی - اماراتی و عوامل و مزدوران آنها را در شرق پایتخت اجرا کردند که یادآور عملیات فتح المبین در جنگ 8 ساله صدام علیه ایران بود که به آزاد سازی هزاران کیلومتر از مساحت اشغال شده منجر شد. یمنی ها در عملیات بنیان مرصوص با بهره گیری از دو لشکر رزمی آماده و طی هفت روز، 17 تیپ سعودی- اماراتی را منهدم و از میدان خارج کردند. در این جنگ 3500 نفر از نیروهای دشمن از بین رفته و مجروح شدند و صدها نفر به اسارت درآمدند. در این عملیات حدود 400 دستگاه تانک، توپ و... به غنیمت یمنی ها درآمد. درباره اهمیت این عملیات نکاتی وجود دارد:
1- فرایند ماه های اخیر جنگ سعودی- اماراتی علیه یمن نشان می دهد، رزمندگان مظلوم یمنی از مرداد ماه گذشته وارد سیر جدیدی در دفاع از کشور خود شده اند. عملیات نصرمن الله که در مرداد و شهریور گذشته در مناطق شمالی یمن و عمدتاً در خاک سعودی صورت گرفت، اولین عملیات گسترده زمینی بود که طی آن هزاران سعودی کشته شدند و مساحت زیادی به تصرف رزمندگان یمنی درآمد. در هفته گذشته و حدود شش ماه پس از آن، اینک دومین عملیات زمینی یمنی ها در داخل یمن و در شرق پایتخت به اجرا گذاشته شد و رزمندگان یمنی به پیروزی درخشانی دست پیدا کردند که ابعاد آن از عملیات قبلی بیشتر بود. این عملیات نشان داد رزمندگان یمنی بعد از شش سال از شروع جنگ در آمادگی رزمی بسیار خوبی قرار دارند و در واقع قدرت عملیاتی شان علی رغم بمباران پی در پی جنگنده های بسیار مدرن سعودی-اماراتی افزایش پیدا نموده است تا جایی که کننده انگلیس در سازمان ملل اعلام نمود توقف درگیری ها در منطقه مأرب یکی از سه دستور کار جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ یمن می باشد و گریفیتس پس از پیروزی بزرگ رزمندگان یمنی با سرعت به صنعا رفت تا اگر بتواند جلوی ادامه عملیات را بگیرد که با پاسخ قاطع رهبر انصارالله روبرو و دست خالی بازگشت.
2- منطقه آزادشده از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. جوف و مأرب که میدان عملیات بنیان مرصوص بودند از حیث سیاسی و نظامی اهمیت فوق العاده ای دارند. جوف از یک سو مهم ترین نقطه اتصال عربستان به مناطق شمالی یمن می باشد و از سوی دیگر با اشراف به پایتخت دارای موقعیت راهبردی است. مأرب نیز علاوه بر دو جنبه مالی و سیاسی، از آنجا که از یک سو ضلع شرقی امنیت پایتخت وابسته به آن است و از سوی دیگر نقطه مرکزی حضور نیروهای وابسته منصور هادی رئیس جمهور مستعفی یمن می باشد، از اهمیت زیادی برخوردار است. آزاد سازی مناطقی که هفته گذشته صورت گرفت، راه را برای آزاد سازی کامل دو استان مأرب و جوف باز می نماید. هم اینک بخش اعظم استان شمالی جوف در دست انصارالله است و می توان گفت تمام آبادی های این استان از سیطره عوامل سعودی خارج شده است. استان مأرب از سه طرف در محاصره انصارالله قرار گرفته است. اگر آزاد سازی مثلث صنعا، مأرب و جوف به دو لشکر نیروی رزمی احتیاج داشت، آزاد سازی مأرب در وضع کنونی با یک تیپ رزمی هم امکان پذیر است. در واقع اگر نیروهای رزمی یمن بتوانند جبل الصلب که در نزدیکی مأرب است را بگیرند، بر مأرب تسلط خواهند داشت.
3- اهمیت عملیات بنیان المرصوص به گونه ای بود که غربی ها به دست و پا افتادند. ژنرال کنت اف مکنزی فرمانده نیروهای تروریستی مرکزی آمریکا -سنتکام- به همراه کریستوفر کینزل سفیر آمریکا در یمن شتابان به ریاض رفته و با مقامات سعودی و منصور هادی ملاقات کردند. در این ملاقات فرمانده نیروهای تروریستی سنتکام، مدعی شد انصارالله با یاری ایران به سلاح های منحصر به فرد دست پیدا نموده و این سبب پیروزی قاطع آنان در جنگ اخیر شده است. این در حالی است که اساساً سلاح جدیدی در این عملیات آزمایش نشده است. اما فردای آن روز -هشتم بهمن ماه- پمپئو وزیر خارجه آمریکا از نقض دو توافق استکهلم و ریاض بین دو طرف درگیر در جنگ یمن ابراز نگرانی نموده و خواهان بازگشت به این توافقات گشت و این در حالی است که با نقض مکرر توافقات قبلی به خصوص نقض پی در پی توافق استکهلم (22 آذر ماه 97) اساساً این توافقات موضوعیت خود را از دست داده اند. در همین روز -هشتم بهمن ماه- مارتین گریفیتس کننده انگلیسی دبیرکل سازمان ملل نیز به صنعا رفت و در ملاقات با سید عبدالملک بدرالدین، رهبر یمن از او خواست تا عملیات نهم (Nehem) را متوقف گرداند. وی پس از ملاقات با سیدعبدالملک گفت: دو طرف باید تعهدشان را به حصول یک راه چاره مسالمت آمیز نشان دهند. مایکل آرون سفیر انگلیس در یمن نیز از فراهم شدن مقدمات تشکیل جلسه فوق العاده شورای امنیت سازمان ملل اطلاع داد و گفت سه موضوع در دستور کار اعضای شورا قرار گرفته است که شامل توقف درگیری های اخیر در نهم، بازگشت آتش بس میان سعودی و یمنی ها و اجرای توافق ریاض می شود.
این حجم فعالیت دیپلماتیک طی چند روز حائز اهمیت بسیار است و این نشان می دهد که جنگ و فقر و آوارگی و بیماری نمی تواند مراکز قدرت غربی و عوامل آن را به یاد لزوم انتها دادن به جنگ بیندازد و این عملیات دلاورانه است که راه را برای حل مسائل سخت باز می نماید. کمااینکه با شروع این عملیات بود که عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجی سعودی در نشست داووس اعلام نمود کشورش انصارالله را به رسمیت می شناسد.
4- یک بار دیگر در این صحنه نشانه داده شد که اختلافات طرفین سعودی و امارات و عدم اعتماد بخش هایی از آنان به بخش های دیگر جدی است. از ماه ها قبل اختلافات اماراتی ها و سعودی ها که به جنبه زیاده خواهی و انحصارگرایی آنان بازمی شود، سؤالاتی را در صحنه یمن پدید آورده است. اختلافات شدید اماراتی ها با حزب اصلاح که تا پیش از این بر مأرب سیطره داشت، سبب بروز مشکلاتی برای این جبهه گشت. به گونه ای که از یک سو کار به شلیک موشک از سوی اماراتی ها به یک مقر حزب اصلاح در مسجدی در مأرب و کشته شدن بیش از 110 نفر کشیده شد و اتفاق دوم استفاده امارات از فرصت و حمله به یکی دو مرکز نیروهای هادی به عنوان متحد حزب اصلاح، سبب بروز مشکلاتی گشت. در این بین حزب اصلاح علی رغم توافق ضمنی که با انصارالله داشت و قرار بود طرفین وارد حریم یکدیگر نشوند و از مرزهای شمالی مأرب برای عدم ورود نیروهای خارجی -سعودی- محافظت کنند، با تحریک سعودی ها وارد عملیات علیه انصارالله گشت و در واقع توافق قبلی را زیرپا گذاشت. نتیجه این پیمان شکنی شکست سنگین در میدان بود، به گونه ای که هم اینک حزب اصلاح در آستانه ازدست دادن کامل مأرب که مهم ترین زیست بوم آن به حساب می آید، قرار گرفته است.
فرایند تحولات یمن نشان داد که اختلافات سعودی ها و اماراتی ها از یک سو و اختلافات اماراتی ها و حزب اصلاح و دولت منصور هادی از سوی دیگر موضوعاتی نیستند که به راحتی حل و فصل گردند. این اختلافات قاعدتاً در پرتو شکست سنگین مشترکی که در نهم، مأرب و جوف خورده اند، عمیق تر هم خواهد شد.
5- آنچه در این صحنه حائز اهمیت بسیار است، قدرت بالای طراحی، مدیریت، پشتیبانی، مخابرات و عملیات انصارالله بود. آنان در این عملیات اگرچه در موضع دفاعی قرار داشته و این سعودی ها، اماراتی ها و عوامل آنان بودند که قصد داشتند با هجمه سنگین و در یک حمله برق آسا پایتخت را به تصرف خود در آورند ولی انصارالله توانست با سرعت بسیار نیروهای خود را آرایش جنگی جدید داده و در یک فرم مناسب و در حجم دو لشکر به میدان بیاورد و ظرف یک هفته نه تنها حرکت 17 تیپ مهاجم را که از پشتیبانی آتش سنگین هوایی و زمینی برخوردار بودند، متوقف کند، بلکه با واداشتن آنان به عقب نشینی به مهم ترین پیروزی خود از زمان شروع تجاوز سعودی به یمن در فروردین 1394 دست پیدا نماید. توان پشتیبانی نظامی انصارالله در این عرصه از خود توان عملیاتی مهم تر بود چرا که با گذشت 5 سال از محاصره یمن و انواع تضییقاتی که علیه این مردم فقیر به راه افتاده است، اساساً این گروه نباید توان تدارک نیروها آن هم در این حجم داشته باشد.
6- در این صحنه نیز یک بار دیگر تحقق وعده الهی جلوه گر شد. براساس محاسبات مادی طرف پیروز باید آمریکا، انگلیس، فرانسه، عربستان، امارات و... باشند اما آنچه در فضای عینی اتفاق افتاده پیروزی پابرهنگان یمن بر مستکبران و به بیان دیگر پیروزی حق بر باطل بوده است.
وَمَا النَّصْرُ إِلاَّ مِنْ عِندِ اللهِ إِنَّ اللهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ (سوره مبارکه انفال ، 10).
بازگشت به صفحه رسانه ها
منبع: خبرگزاری تسنیمtoure-kish.ir: سفری هیجان انگیز به مروارید خلیج فارس
3ye.ir: گلچینی از بهترین های وب