چرا چاق می شویم؟
به گزارش راه ساری، حتی اگر معده شما مجهز به سیستم هورمونی برای برقراری ارتباط با مغز و مطلع کردن آن از خالی بودن خود باشد؛ یادگیریِ ارتباطِ دادنِ اوقاتِ روز با احساسِ گرسنگی باعث گشاد شدن و افزایش اندازه معده می شود. بنابراین، حتی اگر یک ناهار مفصل خورده باشید، باز هم در وقتِ شام احساسِ گرسنگی می کنید (چون همواره در ساعت معینی شام می خورید).
همواره بعد از خوردنِ یک غذای مفصل احساسِ پُری، سستی و لَختی داریم. اما این باعث نمی گردد که فردای همان روزِ یا فقط چند ساعت بعد از آن، به اندازه دور قبلی شکم خود را پر از غذا نکنیم. آیا ما احساسِ بدی که دفعه قبل از پرخوری به ما دست داده را فراموش می کنیم؟ آیا معده ما با خوردنِ بیشتر، کِش می آید؟ چرا حتی بعد از خوردنِ یک غذای شاهانه هنوز فکر می کنیم جای کافی برای یک وعده دیگر را داریم؟
پاسخ این است: با خوردنِ غذای بیشتر احساسِ گرسنگی در فرد کمتر نمی گردد بلکه تشدید می گردد. این حقیقت دارد که اندازه معده افراد در هنگام گرسنگی و سیری با هم تفاوت دارد. وقتی غذا در معده مشغولِ هضم شدن است، اندازه معده کوچک می گردد تا به حرکت دادنِ غذا به سمتِ روده ها کمک کند. با پایین رفتنِ غذا به سمت روده ها و حرکتِ غذا و هوا در معده، صدای قار و قور تولید می گردد که نخستین نشانۀ شنیداریِ گرسنگی است. بعد از آنکه صدای قار و قور تمام می گردد، معده دوباره گشاد و برای دریافتِ غذا آماده می گردد. این هورمون ها هستند که احساسِ گرسنگی را در فرد تولید می کنند.
اما نمی توانیم بگوییم که خوردنِ غذایِ بیشتر باعث گشادتر شدن معده می گردد. معده بسیار انعطاف پذیر است برای همین بلافاصله بعد از صرفِ غذا به ظرفیتِ درحالِ استراحت خود (در حدود 1 تا 2 لیتر) باز می گردد. درحقیقت، معده همه افراد تقریباً یک اندازه است - حتی قد و وزن افراد هم در اندازه معده نقشی ندارد.
آنچیزی که ما به آن مطلعی نداریم و به صورت اتوماتیک رخ می دهد آزاد شدنِ هورمون های گرسنگی است: هورمون های اِن پی وای و اِی جی آر پی از هیپوتالاموس و هورمون گرلین از معده ترشح می شوند. گرلین در زمانِ خالی بودنِ معده ترشح می گردد و باعث تحریکِ تولیدِ دو هورمونِ دیگر از هیپوتالاموس مغز می گردد. این دو هورمون از طرفی مسئول تولید احساسِ گرسنگی و از طرفِ دیگر مسئولِ ملغی کردنِ تولیدِ هورمون هایی هستند که در فرد احساسِ رضایت و خرسندی ایجاد می کنند.
جالب است که برخلافِ تصور، سطحِ هورمونِ گرلین در افرادِ لاغر بالا و در افراد چاق بسیار پایین است. احتمالاً انتظار دارید هورمونی که مسئولِ تولید گرسنگی است در افرادِ پرخور بیشتر باشد، اما این تضاد نشان دهندۀ پیچیدگیِ سیستم گوارش ماست. درحالیکه فقط 3 هورمونِ اصلی مسئول ایجاد احساسِ گرسنگی در ما هستند، ده ها هورمون دیگر در ما احساسِ سیری ایجاد می کنند. یک جفت از این هورمون ها، یعنی جی آی پی و جی اِل پی-1، مسئولِ تحریکِ تولیدِ انسولین در بدن هستند تا با کمک آن متابولیسمِ کربوهیدرات ها تنظیم گردد.
تعداد زیادی هورمون مسئول این هستند که حرکتِ غذا در معده را کند کنند و فرصتِ بیشتری به بدن بدهند تا غذا را هضم کند. احتمال دارد سطحِ پایینِ گرلین در افرادی که اضافه وزن دارند به سطحِ بالای انسولین در آن ها مربوط باشد. درواقع در این افراد سطح بالای انسولین، که برای هضمِ غذا هایی که کربوهیدارت بالایی دارند ضروری است، از تولید گرلین پیشگیری می کند.
دو هورمونِ اصلی به نام های سی کِی کِی و پی وا ی وای مسئولِ کاهشِ احساسِ گرسنگی در افراد هستند. افرادی که عملِ کارگذاری حلقه در معده را برای کوچکتر کردنِ سایز آن انجام می دهند، هورمونِ پی وای وای بالایی دارند. عمل حلقه گذاری کمک می کند اشتهای فرد کاهش یابد.
حتی اگر معده شما مجهز به سیستم هورمونی برای برقراری ارتباط با مغز و مطلع کردن آن از خالی بودن خود باشد؛ یادگیریِ ارتباطِ دادنِ اوقاتِ روز با احساسِ گرسنگی باعث گشاد شدن و افزایش اندازه معده می گردد. بنابراین، حتی اگر یک ناهار مفصل خورده باشید، باز هم در وقتِ شام احساسِ گرسنگی می کنید (چون همواره در ساعت معینی شام می خورید).
کارولین وَن دِن آکِر، محقق در دانشگاه سِنترادا، می گوید: اگر به طور مرتب بعد از صرفِ شام یک تکه شکلات یا بیسکوییت بردارید و روی کاناپه جلوی تلویزیون بنشینید و آن ها را بخورید، بدن شما شروع می کند به ارتباط برقرار کردن بینِ نشستن روی کاناپه، تماشای تلویزیون و خوردن یک چیزِ خوشمزه؛ در نتیجه، هر وقت روی کاناپه بنشینید دوست دارید یک چیز خوشمزه بخورید. این اتفاق می تواند حتی در زمانی که بسیار سیر هستید و ذخیره انرژی در بدنتان کامل است نیز رخ دهد.
آکِر می گوید: پرخوری به خودی ِخود بد نیست. برخلافِ پرخوریِ عصبی (یا جوعِ عصبی) که فرد مقدار زیادی غذا را در مدت زمانی کوتاه مصرف می کند و اغلب با احساسِ تهوع، عذاب وجدان و خجالت همراه است، پرخوری (غیرعصبی) عادتی است که می توان آن را کنار گذاشت.
وقتی ما یاد می گیریم ویژگی های رضایت بخشِ غذا را - به خصوص غذا هایی که حاوی قند بالا هستند - با اوقات، بوها، مناظر و رفتار های ویژه مرتبط سازیم؛ خاطره آن احساسِ خوب با این محرک ها فعال می گردد و با فعال شدن این خاطره ما تمایل داریم چیزی خوشمزه بخوریم. چنین چیزی فقط واکنش های روانی تولید نمی کند بلکه بزاقِ دهان فرد (به عنوان واکنشی جسمی) نیز شروع به ترشح می کند که نشان می دهد یک بوی خاص، یک مکانِ خاص یا یک منظره خاص که قبلاً فرد در آن چیزی خوشمزه را خورده در او احساسِ گرسنگی شدید ایجاد می کند.
احتمالاً سگ پاولوف را به یاد دارید - آزمایشی که طی آن در هنگامِ ناهار یک زنگ به صدا درمی آمد و سگ صدای زنگ را به دریافتِ غذا مرتبط می کرد. نهایتاً، هر زمان که زنگ به صدا درمی آمد، بزاق دهانِ سگ جاری می شد. انسان ها در این موردِ خاص چندان پیچیده تر از سگ ها نیستند. در آزمایش دیگری، به افراد اشکالی ساده شامل دایره و مربع نشان داده شد. هر بار که افراد تصویر مربع را می دیدند، به آن ها یک تکه شکلات داده می شد و بعد از آن هر زمان که مربع می دیدند درخواستِ یک تکه شکلات می کردند. انسان ها، درست مانند سگ ها، می توانند شرطی شده و با دیدنِ سرنخ های ساده انتظار دریافت غذا داشته باشند.
آکِر می گوید: این روابط بسیار سریع و حتی با کمترین میزان از شکلات (مثل 1 تا دو گرم) شکل می گیرد. به نظر می رسد به دست آوردن چنین مطلوباتی آسان و خلاص شدن از شر آن ها بسیار سخت است. بدن شما به یاد دارد که در یک زمانِ خاص شما شکلات خورده اید. اشتیاق برای خوردنِ شکلات می تواند تبدیل به اشتیاقِ روزانه گردد - فقط 4 روز تکرار کافی است که این خاطره در ذهن شما ثبت گردد.
گاهی اوقات خُلق ماست که این شرایط را ایجاد می کند. اغلب افراد گزارش می دهند در زمان هایی که خلق بدی دارند یا خسته اند، کنترل کمتری بر خویشتن دارند. آکر می گوید: در این مورد، احساسات به طور مستقیم با یک غذای خوشمزه گره می خورد، برای همین هر زمان که احساساتِ بد در فرد ایجاد می گردد او طلبِ غذا می کند.
هر نوع خلقی، حتی خلق مثبت و بالا، که به دنبال آن فرد غذا صرف کند، می تواند تبدیل به محرکِ اشتیاق برای صرفِ غذا گردد. همچنین، تحقیقات زیاد تأیید کرده اند افراد وقتی همراهِ دوستانشان هستند، بیشتر غذا می خورند. ما در مواقعی که در جمع هستیم، بیشتر غذا می خوریم. لذتی که از همراهی دیگران نصیب ما می گردد، به ما اجازه نمی دهد میزان غذایی که مصرف می کنیم را کنترل کنیم. حتی افرادی که یک کاسه پاستای ساده سفارش می دهند، در معیت دوستانشان بیشتر از حد معمول پاستا می خورند.
آکر درباره چگونگی کنار گذاشتنِ عادتِ پرخوری می گوید: وقتی می خواهیم به افراد کمک کنیم کمتر غذا بخورند، روی کمک به آن ها برای از یاد بردنِ عاداتِ خوردن تمرکز می کنیم. ما به افراد می گوییم به این مسئله واقف باشند که خوردنِ یک غذای لذیذ در یک روز به این معنی نیست که فردا هم باید آن غذای لذیذ را تکرار کنند. این نکته بسیار مهم است، زیرا تحقیقات نشان می دهد کنار گذاشتنِ عاداتِ سالم غذایی می تواند راه را برای بازگشت عاداتِ بد غذایی باز کند.
حالا دیگر جای شگفتی نیست که بعد از خوردنِ یک غذای مفصل با دوستان و خانواده، باز هم احساسِ گرسنگی کنیم. ما روز بعد یا حتی چند ساعت بعد از صرف غذایی چنین مفصل احساسِ گرسنگی می کنیم، آن هم نه به این دلیل که به خاطر صرفِ غذای زیاد معده مان بزرگتر شده است، بلکه به این دلیل که ما به مصرف بیش از اندازه غذا در موقعیت های ویژه مثل مهمانی و جشن، عادت کرده ایم. اگر مغز ما همه سرنخ ها شامل بوها، تصاویر و صدا ها را به یک غذای مفصل مرتبط کند، آن وقت هر زمانی که این سرنخ ها تکرار شوند، ما احساسِ گرسنگی می کنیم؛ و اصلاً مهم نیست که یک روز یا چند ساعت قبل یک غذای مفصل خورده باشیم؛ معده ما خود را برای دور دوم آماده می کند.
منبع: BBC
ترجمه: سایت خبرنگاران
منبع: فرادیدkalarena.com: مقایسه و نقد کالاهای دیجیتالی
namasho.com: آگهی رایگان، رپورتاژ خبری، طراحی سایت، سئو و بهینه سازی وبسایت